Kako se piše životopis – 5 najčešćih pogrešaka u životopisu i kako ih jednom zauvijek eliminirati

Marianne Martinuškarijerni kutak, životopis i molba

Ako Vas poslodavci ne zovu na razgovore za posao, došlo je vrijeme da ustanovite razlog! Razmislite nije li upravo Vaš životopis razlog zašto Vas nitko ne zove na razgovore za posao! Provjerite radite li možda jednu od ovih 5 tipičnih grešaka? I pri tome naučite kako se piše životopis!

 1. Nedostatak osnovnih podataka

Navodite li u CV-u sve osnovne podatke koje poslodavci žele pročitati u životopisu? Ako izostavite određene podatke poput datuma rođenja, potičete sumnju da u svojem životopisu nešto želite sakriti. To za poslodavca može biti eliminacijski kriterij. Provjerite kako se piše životopis i što poslodavcima poručujete izostavljanjem pojedinih podataka.

 2. Rupe u životopisu

U Vašem CV-u imate duže „rupe“ od nekoliko mjeseci i godina? Ako postoje duža razdoblja u Vašem CV-u kada niste radili ili bavili se nekom drugom aktivnosti, poslodavac će posumnjati da ste radili nešto što želite prikriti. Primjerice, ako želite zatajiti prekinuti studij ili radno mjesto na „crno“, nemojte to činiti! Niste ponosni zbog nedovršenog studija? Objasnit ćete na intervjuu što ste tada naučili! Strah Vas je jer ste radili neprijavljeni? To ne zanima Vašeg budućeg poslodavca! Ne ispuštajte duže periode, već radije razmislite kako ih u razgovoru za posao iskoristiti u svoju korist!

 3. Preopširni opisi prethodnih radnih mjesta

Sadrže li opisi Vaših prethodnih radnih mjesta po 10 i više zaduženja? Navođenjem predugih opisa bivšeg ili sadašnjeg posla učinit ćete svoj životopis nepreglednim. Idealno je navesti 5-7 odgovornosti po pojedinom radnom mjestu. Iznimka može biti da imate jako malo radnog iskustva ili pak da ste proveli 10 i više godina u jednom poduzeću ili na jednoj poziciji.

 4. Nedostatak opisa radnog mjesta

Smatrate da je dovoljno u životopisu napisati na kojem ste radnom mjestu prethodno radili? Imajte na umu da se zadaci i odgovornosti u svakom poduzeću razlikuju. Gotovo ne postoji jedno radno mjesto koje bi u svim poduzećima bilo identično. Stoga je važno da svoje pozicije opišete s 5-7 natuknica koje se u idealnom slučaju preklapaju s traženim zadacima iz oglasa na kojeg se javljate.

5. U životopisu pričate priče

Životopis treba kratko, jasno i pregledno prikazati Vaše kvalifikacije. Ukoliko je Vaš životopis pun dugih i nepreglednih rečenica, poslodavcu maksimalno otežavate prepoznati Vas kao kvalitetnog kandidata. Štoviše, poslodavcu time onemogućujete da uoči Vaše glavne adute, s obzirom da poslodavci prosječno jednom CV-u posvete 6 sekundi. Narativnom stilu nije mjesto u CV-u, već u molbi.

Trebate li pomoć pri pisanju životopisa ili molbe ili se pak želite pripremiti za razgovor za posao?  Javite mi se!