Kako aktivno tražiti posao

Marianne Martinuškarijerni kutak, razvoj karijere, traženje posla

Postoje različiti načini traženja posla. Neki čekaju da ih pozove savjetnik s burze, da od stranice za traženje posla dobiju obavijest o novim natječajima za posao ili da im netko od poznanika kaže za upražnjeno radno mjesto. Na taj se način ne uključuju aktivno u traženje posla već pasivno čekaju da se nešto dogodi. Svjesno ili ne – stavljaju se u pasivnu poziciju u kojoj ovise o drugima (o obavijestima portala, savjetniku s burze ili prijateljima). To često pridonosi tome da se osjećaju bespomoćno jer imaju osjećaj da ništa ne mogu učiniti da pronađu posao. Taj će osjećaj bespomoćnosti povećati njihovo nezadovoljstvo i razočarenje – osjećaji koji često prate nezaposlenost.

Provjerite kako možete vratiti kontrolu nad upravljanjem procesa traženja posla i što možete učiniti da svoju pasivnu potragu pretvorite u aktivno traženje posla.

Redovito pratite portale za oglašavanje radnih mjesta

Nije dovoljno da se registrirate na portalima za traženje posla poput mojposao.net ili posao.hr i čekate da dobivate obavijesti o novim radnim mjestima. Na taj se način stavljate u poziciju da neki algoritam odlučuje o tome za koje ćete oglase saznati. Pratiti aktivno oglase znači da barem 2 puta tjedno na svakoj stranici provjerite koji su novi poslovi oglašeni. I to ne samo na početnoj strani, već u svim kategorijama koje za Vas dolaze u obzir.

Tražite na portalima u različitim kategorijama

Nemojte se ograničiti isključivo na kategoriju pod koju po Vašem mišljenju spada Vaše željeno radno mjesto. Neki oglasi ponekad završe samo u jednoj kategoriji iako bi logički spadali i u druge kategorije. Tako primjerice posao za informatičare može biti oglašen i u kategoriji „državna služba“ ili „neprofitne organizacije“, a Vi ga nećete vidjeti jer samo pratite kategoriju „IT i telekomunikacije“. Iskoristi sve prilike da saznate za nova radna mjesta i provjeravajte različite kategorije. I nemojte zaboraviti redovito pogledati u kategoriju „ostalo“.

Provjeravajte stranice HZZ-a

Iako su dugo bile nepopularne ili su ih koristili samo mladi nezaposleni koji su tek završili svoje školovanje, na stranicama HZZ-a se mogu također pronaći različiti oglasi za posao. Stoga provjerite barem jednom tjednom je li na stranicama HZZ-a oglašen posao koji Vas zanima. To se posebice odnosi na radna mjesta u prosvjeti ili u državnim institucijama.

Otvorite profil na LinkedIn-u

LinkedIn je socijalna mreža usmjerena na profesionalni dio života. Osim što se otvaranjem profila na LinkedIn-u možete povezati s raznim zanimljivim ljudima koji Vam mogu pomoći pri traženju posla ili pratiti poduzeća koja su Vam potencijalni poslodavac, na LinkedInu također možete pronaći oglase za posao! Tako u kategoriji „Jobs“ možete ubaciti ključnu riječ „Croatia“ ili primjerice „Zagreb“ i izlistat će se sva radna mjesta u Hrvatskoj ili Zagrebu. Često su to oglasi koji se ne oglašavaju na drugim stranicama za traženje posla, što znači da će ih vjerojatno vidjeti manje ljudi, a to automatski povećava Vaše izglede da budete uključeni u selekcijski proces i pozvani na razgovor za posao.

Uključite specijalizirane portale

Postoje različiti međunarodni portali specijalizirani za različita područja. Tako primjerice postoji portal za radna mjesta u području znanosti, portali za inženjere ili portali za različite poslove diljem Europe, na kojima se oglašavaju i radna mjesta u Hrvatskoj. Takve portale možete i koristiti ako primjerice tražite posao u Njemačkoj ili Europi, a govorite samo engleski – postoje portali na kojima se primjerice oglašavaju radna mjesta u inozemstvu za koja je dovoljno poznavanje engleskog jezika.

Pratite poslovne aktivnosti poduzeća

Osim što je važno javljati se na oglase za posao, možete i aktivno pratiti što se događa na poslovnoj sceni koja uvijek utječe i na tržište rada. To znači da se prilikom slušanja, gledanja i čitanja vijesti usmjerite na to da pratite koja poduzeća planiraju započeti s poslovnim aktivnostima u Hrvatskoj ili koja poduzeća šire svoje poslovanje što uvijek povlači sa sobom i otvaranje novih radnih mjesta. Naravno da možete čekati dok ta poduzeća oglase nova radna mjesta.

Ako pak želite imati prednost pred drugim kandidatima, onda je važno da poslodavac što prije dobije Vaš životopis kako bi Vas uzeo u obzir kada će popunjavati nova radna mjesta. To konkretno znači da kada pročitate primjerice da neko inozemno poduzeće uskoro pokreće svoje poslovanje u Hrvatskoj, pošaljete čim prije svoj životopis. Gotovo sve tvrtke danas imaju internetske stranice na kojima ćete pronaći kontakt za zapošljavanje. Druga mogućnost kako možete saznati da nova tvrtka pokreće ii proširuje svoje poslovanje je da u kategorijama „management“ na portalima za oglašavanje radnih mjesta pratite koja poduzeća zapošljavaju direktore ili manadžere.

Trebate podršku u traženju posla ili planirate tražiti posao u Njemačkoj ili u drugim državama Europe?
Saznajte kako efikasno tražiti posao i koje korake morate poduzeti kako biste povećali svoje izglede da napokon pronađete posao kakav želite! Dogovorite termin za karijerno savjetovanje i vratite kontrolu u svoj profesionalni život!

kontaktirajte me