Kako napisati dobru molbu za posao i privući pažnju poslodavca?

Marianne Martinuškarijerni kutak, životopis i molba

Dobra molba za posao je ključna ako želite da Vas pozovu na razgovor za posao. Svrha molbe je da se kao kandidat predstavite na najbolji mogući način i privućete pažnju poslodavca. Za razliku od životopisa koji sadrži mnogo raznih informacija o kandidatu, u molbi se predstavljate ciljano. Želite uvjeriti poslodavca da ste idealan kandidat za raspisano radno mjesto i potaknuti njegovu želju das Vas osobno upoznati. Dakle, cilj Vaše molbe je da Vas potencijalni poslodavac prepozna kao idealnog kandidata i da Vas pozove na razgovor za posao. Stoga ne može postojati jedna univerzalna molba za svaki oglas za posao.

Pripreme prije pisanja molbe

Za pisanje molbe za posao Vam je prvenstveno potreban oglas na koji se javljate jer se tamo nalaze informacije o traženom profilu kandidata i podaci o poslodavcu.

Osim toga Vam za pisanje molbe treba i popis svih poslova koje ste radili i koji čine Vaše radno iskustvo. U idealnom slučaju, ti se podaci nalaze u Vašem životopisu. Ukoliko se ne nalaze u Vašem CV-u,  prvi korak koji morate napraviti je napisati dobar životopis. Pravila za pisanje kvalitetnog životopisa možete pronaći ovdje.

U oglasu ćete osim profila kandidata pronaći podatke o poslodavcu, ponekad podatke o kontakt osobi, točan naziv radnog mjesta i ostalo potrebno znanje i tražene vještine. Ukoliko poslodavac nije u svom oglasu naveo svoje kontakt podatke i/ili adresu, iste možete pronaći na njegovoj internet stranici. Tek kada ste prikupili sve prethodno navedene podatke možete krenuti s pisanjem molbe.

Struktura molbe

Osnovni podaci

Baš kao i ostala službena korespondencija, molba ima određena pravila u pogledu na strukturu. Mora sadržavati:

 • podatke o pošiljatelju: ime, prezime, ulica, grad -> datum rođenja, e-mail adresa ili broj mobitela kao svi ostali podaci idu u životopis!
 • podatke o primatelju: naziv tvrtke (uključujući pravni oblik – d.o.o., d.d. itd.), naziv kontakt osobe ukoliko je navedena u oglasu, ulica, grad
 • mjesto i datum: U Zagrebu, 26.10.2015. ili U Zagrebu, 26. listopada 2015.
 • predmet (svrha dopisa): u slučaju molbe je to Molba za radno mjesto “xy”
 • oslovljavanje: Poštovani, ili Poštovana gospođo Horvat, – ukoliko je u oglasu navedeno ime kontakt osobe
 • tekst molbe
 • završetak molbe
 • završni pozdrav
 • potpis tj. ime i prezime pošiljatelja
Tekst molbe

U idealnom slučaju posjedujete sve što je navedeno u oglasu. Često ispunjavate samo pojedine kriterije. Kako u tom slučaju pristupati pisanju molbe?

Molba za posao nakon navođenja osnovnih podataka iz točke 1. ima sljedeću strukturu:

Uvodna rečenica

Primjeri:

 1. Javljam se na oglas na radno mjesto xy, objavljen na stranicama posao.hr.
 2. Nedavno sam diplomirao/la u roku ili s prosjekom ocjena x,x i tražim posao na kojem bih se mogao/la dokazati.
 3. U Vašem oglas objavljenim na xy tražite administrativnog suradnika sa znanjem talijanskog jezika. S obzirom da sam završila ekonomski fakultet i posjedujem znanje talijanskog na C1 razini, želim se natjecati na gore navedeno radno mjesto.

U uvodnoj rečenici ne možete puno pogriješiti. Neki stručnjaci predlažu da se ovdje krene s pomalo kreativnim rečenicama poput „Ako tražite odgovornu osobu koja s lakoćom i na vrijeme odrađuje povjerene joj poslove, ne tražite dalje!”. Takav način pisanja stvar je osobnog ukusa. Najvažnije da je ono što napišete autentično, dakle  da se radi o rečenici koju biste sami zaista napisali i izgovorili.

Prvi odlomak
Utvrđivanje prioriteta u oglasu

Prema redoslijedu kako su navedeni, često možete zaključiti i važnost navedenih kriterija koje kandidati trebaju ispunjavati. Dakle, ako je prvi uvjet radno iskustvo od najmanje 5 godina, za pretpostaviti je da je iskustvo u tom oglasu važno. Naravno, ovo nije pisano pravilo, no često se u oglasu potrebno znanje i vještine rangiraju prema prioritetu, počevši od najvažnijih kriterija. Ponekad poslodavci i jasno navode koji su kriteriji neophodni, a koji će biti prednost.

U prvom odlomku Vaš je cilj čitatelju prikazati zbog čega ste izvrsni kandidat za radno mjesto na koje se javljate. To ćete postići na način da ovdje razložite kako ispunjavate kriterije navedene u oglasu. U ovom odlomku stoga navodite svoje najjače adute u odnosu na oglas na kojeg se javljate. Ovdje je mjesto za Vaše radno iskustvo i drugo znanje koje se preklapa s onim što se u oglasu traži.

Uzmite tekst oglasa i odaberite kriterije iz oglasa koje ispunjavate u najvećoj i mjeri i opišite pomoću svog popisa na koji ih način ispunjavate.

U idealnom slučaju, ovdje svojim riječima “prepričavate” što od kriterija navedenih u oglasu ispunjavate. Cilj je da ukoliko ispunjavate glavne kriterije navedene u oglasu, poslodavac pročita ovaj odlomak u kojemu opisujete svoje radno iskustvo i vještine i zaključuje da ste idealni kandidat jer svojim riječima ponovno prepričavate oglas i tražene kriterije.

Zvuči teško? Nije tako teško. Uzmite oglas, i svaku točku koju ispunjavate preformulirajte svojim riječima.

npr.

Kriteriji iz oglasa su da ste:

 1. završili VŠS/VSS obrazovanje ekonomskog usmjerenja,
 2. kroz odgovarajuće radno iskustvo stekli znanje o procesima razvoja privatne robne marke,
 3. iskusni korisnik paketa MS Office,
 4. tečni u komuniciranju na engleskom ili njemačkom jeziku.

Ako primjerice ispunjavate kriterije br. 1. i 4. ,to ćete svojim riječima prepričati, npr.:

Nakon završetka Ekonomskog fakulteta (kriterij br.1), proveo sam 1 godinu radeći na infrastrukturnom projektu jedne austrijske tvrtke gdje sam kroz svoj svakodnevni rad i suradnju s inozemstvom usavršio svoj njemački i engleski jezik (kriterij br. 4).

Drugi odlomak

U idućem se odlomku obično opisuju vještine i socijalne kompetencije. Vrijedi isto kao i za prethodni dio. Uzmite oglas, i svaku točku koju ispunjavate preformulirajte svojim riječima.

npr.

Kriteriji iz oglasa su da ste:

 1. izrazito vješti u analitičkim i organizacijskim zadacima,
 2. vješti u pregovaranju te usmjereni na ciljeve i rezultat,
 3. proaktivni, inovativni i kreativni.

Primjerice, ispunjavate kriterije br. 1. i 3., i to ćete svojim riječima prepričati, na ovaj način:

S obzirom da sam bila zadužena za koordinaciju projekta i izradu raznih projektnih izvještaja, unaprijedila sam svoje organizacijske i analitičke vještine koje sam stekla tijekom obrazovanja i tijekom dugogodišnjeg volontiranja u udruzi xy (kriterij br. 1.). U sklopu projektnih aktivnosti, osmislila sam (= inovativni i kreativni) i pokrenula (=proaktivni) nekoliko procesa koji su se pokazali iznimno uspješnima (kriterij br. 3.).

Završetak molbe

Nakon što ste opisali svoje relevantno radno iskustvo i svoje posebne vještine, završite svoju molbu. Klasične rečenice su npr.:

 1. U prilogu Vam dostavljam svoj životopis u kojemu ćete pronaći detaljne informacije o mom obrazovanju i dosadašnjem radu.
 1. Bilo bi mi izuzetno drago da mi pružite priliku da se osobno predstavim.
 1. U nadi za skorašnji razgovor, srdačno Vas pozdravljam i unaprijed Vam se zahvaljujem.
 1. Budući da svojim kvalifikacijama, iskustvom i znanjima udovoljavam Vašim zahtjevima, nadam se pozivu na razgovor i prilici da se osobno predstavim Vašoj tvrtci.

Potom ide završni pozdrav S poštovanjem i potpis tj. ime i prezime pošiljatelja

Treba Vam pomoć pri pisanju molbe? Dogovorite sat karijernog savjetovanja ili pošaljite svoje molbu na stručnu reviziju!

kontaktirajte me