Kako odgovoriti na pitanje “Koje su Vaše slabosti?”

Marianne Martinuškarijerni kutak, razgovor za posao

slabostiPoslodavci na razgovorima za posao postavljaju različita pitanja. Kod nekih pitanja jasno na što su usmjerena i zašto se postavljaju. Ali postoje i ona na koja baš i nije lako odgovoriti. Štoviše, mnogima kod nekih pitanja nije jasno zašto se uopće postavljaju. Jedno od izazovnijih pitanja je zasigurno i pitanje “Koje su Vaše slabosti? Saznajte zašto poslodavci postavljaju ovo pitanje i što njime ustvari žele saznati o vama.

Svrha razgovora za posao

Poslodavci vas pozivaju na razgovor za posao jer vas žele osobno upoznati i saznati što više o vama. Žele utvrditi jeste li osoba koja se po osobnosti i radnom iskustvu uklapa u radnu sredinu. Žele provjeriti imate li sve potrebne kvalifikacije i odgovarajuće iskustvo. Informacije o radnom iskustvu i kvalifikacijama dijelom mogu saznati u vašem životopisu. No, ipak prava saznanja o tome kakva ste osoba mogu jedino dobiti na način da vas osobno upoznaju.

Jedno od pitanja pomoću kojih dobivaju uvid u vaše karakteristike je pitanje “Koje su Vaše slabosti?”. Da biste što bolje odgovorili na ovo pitanje, važno je znati zašto ga poslodavci uopće postavljaju i što njime ustvari pokušavaju saznati.

Poslodavac vas želi upoznati

Koliko god banalno zvučalo, jedan od razloga za postavljanje ovog pitanja je da poslodavac zaista želi saznati nešto o vama što ne piše u vašem životopisu. Ovisno o vašem odgovoru, to mogu biti različite stvari.

Ako primjerice odgovarate da je vaša slabost da niste jutarnji tip i da se ponekad navečer zapijete s prijateljima, pokazujete da vam je večernji provod važniji nego da ujutro dođete odmoreni na posao i svoj posao radite kvalitetno. Ukoliko otkrijete informacije o svom društvenom životu, nećete ostaviti dojam odgovorne i pouzdane osobe.

Odgovarate li pak da vas zanimaju različite stvari i da vam je teško odlučiti na što biste se željeli usmjeriti, dajete do znanja da postoji mogućnost da će vas u jednom trenutku zainteresirati neki drugi posao. A to znači da ćete možda već za šest mjeseci isti razgovor voditi u drugom poduzeću.

Odgovor na ovo pitanje možda neće presuditi hoće li vas zaposliti, ali može poslodavcima pomoći ukoliko su neodlučni, a saznali su nešto što im pomaže pri odluci da vas eliminiraju.

Poslodavac želi saznati jeste li samokritični

Jedan od razloga zbog čega nismo sigurni kako odgovoriti na pitanje o našim slabostima je da ustvari ne znamo što poslodavac želi saznati o nama i mislimo da se radi o trik pitanju. Međutim, ovo pitanje nije trik pitanje, već se dijelom i postavlja kako bi se pokazalo koliko ste samokritični. Nije toliko važno imate li određenu slabost. Puno važnije je jeste li je svjesni i kako radite na tome da se ne odražava na kvalitetu vašeg rada.

Ako primjerice smatrate da vam je nepoznavanje rada u Excelu slabost, poželjno bi bilo da ste toga svjesni i da ste nešto poduzeli da to popravite. U ovom slučaju to može biti tečaj Excela, ali i čitanje stručne literature. Ako se pak u pregovorima s poslovnim klijentima teško pozicionirate i to smatrate svojom slabošću, pohađanjem tečaja prodajnih vještina možete pokazati da se trudite poraditi na ovoj slabosti.

Poslodavac želi saznati jeste li samorefleksivni

Svojim odgovorom dajete do znanja razmišljate li o svojim postupcima. Pokazujete koliko se dobro poznajete i kako radite na sebi – faktori koji su na svakom radnom mjestu važni. Spremnost da se pozabavite sa sobom, da pratite i analizirate kako reagirate u određenim situacijama i utvrdite gdje još postoji prostor za daljnji razvoj, preduvjeti su za profesionalni, ali i osobni razvoj.

Nitko od nas nije savršen, međutim važno je da smo svjesni da imamo jake i slabe strane. To nam osim toga pomaže da ustanovimo na kojem radnom mjestu možemo postizati najbolje rezultate. Većina poslodavaca želi imati djelatnike koji su se spremni profesionalno i osobno razvijati i time pratiti razvoj poduzeća kao i promjene u poslovnom okruženju.

Poslodavac testira kako se snalazite u stresnim situacijama

Pitanjem o vašim slabosti poslodavac vas dovodi pod određeni pritisak jer morate reći nešto o sebi što vam ne ide u prilog, što je zasigurno neugodno. Pogotovo na razgovoru za posao kada se obično želimo pokazati u najboljem svjetlu. Ovisno o tome kako ćete reagirati na pitanje, pokazat ćete kako se nosite s neugodnim i stresnim situacijama. A i takvih će zasigurno biti i na potencijalnom novom radnom mjestu!

Poslodavac želi saznati jeste li iskreni

Pitanjem o vašim slabostima i Vašim odgovorom na njega, poslodavac će imati priliku utvrditi koliko ste iskreni. Iskrenost je važna u svim međuljudskim odnosima, pa tako i u odnosu između poslodavca i djelatnika jer je temelj za izgradnju odnosa od povjerenja. A povjerenje je na raznim radnim mjestima od izuzetne važnosti – bez obzira na to radite li s novcima ili povjerljivim podacima. Osim toga, za iskrenost treba i hrabrosti i samopouzdanja – obje karakteristike također predstavljaju prednosti u poslovnom svijetu.

Kako pravilno odgovoriti na pitanje „Koje su Vaše slabosti?”

Uzmite u obzir sve gore navedeno i razmislite o svojim slabostima. Ukoliko vam to predstavlja problem, možete pitati i prijatelje ili članove obitelji. Pri tome je važno da budete svjesni da svaki čovjek ima slabosti – ako ne bismo imali mana, ne bismo imali ni vrlina.

Odaberite među svojim slabostima one koje su relativne i na kojima se može raditi, te razmislite što ste u prošlosti poduzimali da ih ublažite ili kako ste na njima radili. Pored toga je važno da ni jedna slabost ne bude izravno povezana s radnim mjestom za koje se natječete. Ako primjerice niste talent za strane jezike i radno mjesto vam nije direktno povezano sa stranim klijentima, to slobodno možete navesti kao svoju slabost. Odgovorite primjerice kako vam ne leže jezici no kako ste svjesni da je važno poznati barem jedan strani jezik i da se trudite na razne načine da ga naučite.

Nije sramota priznati da nešto ne znate – to dokazuje da ste samopouzdana i samosvjesna osoba!

 

Želite naučiti kako uvjeriti poslodavca da ste idealni kandidat za radno mjesto?

dogovori termin!