Kako preživjeti prvi dan na novom radnom mjestu ?

Marianne Martinuškarijerni kutak, razvoj karijere

Prvi dan na novom poslu stresan je svakom zaposleniku, bez obzira na to ima li radnog iskustva ili ne. Kako bi se taj stres što više ublažio, važno je pripremiti se što bolje i biti svjestan kako prvi radni dan obično izgleda. Također je važno znati što možete očekivati, a što ne. Saznajte koje situacije su tipične za prvi radni dan i kako se možete najbolje nositi s njima.

Dobili ste posao i došao je taj dan kojeg ste dugi iščekivali: prvi dan na novom radnom mjestu. Ovisno o tome što očekujete, prvi dan može biti ispunjenje Vašeg sna ili noćna mora. Za početak je najvažnije da se opustite – nitko od Vas ne očekuje da ćete prvog dana reorganizirati cijelo poduzeće. Saznajte koje su tipične situacije koje Vas očekuju prvi radni dan u novom poduzeću i pronađite savjete kako ih riješiti.

Idealni prvi radni dan – kako bi “trebalo”biti

U idealnom slučaju ste prethodno potpisali Ugovor o radu i predali svu dokumentaciju koju Vaš poslodavac treba. Dobili ste od poslodavca dokumentaciju vezano za poslovanje poduzeća i Vašeg radnog mjesta koje ste u miru kod kuće proučili. Rečeno Vam je u koliko sati da dođete na svoje novo radno mjesto i kome da se javite. Kada stižete na destinaciju, sve je kako su Vam najavili i novi kolega Vas je u dogovoreno vrijeme dočekao na dogovorenim mjestu.

U uredu Vas je dočekalo Vaše novo radno mjesto (radni stol, računalo na kojemu je sve pripremljeno za Vas, uključujući e-mail adresu, uredski materijal za Vaše potrebe, telefon itd.), te Vas je odmah po dolasku Vaš budući nadređeni primio i zajedno s Vama prošao kroz Vaše prve zadatke. Dao Vam je i objasnio plan uvođenja u posao i predstavio Vam je Vašeg mentora ili osobu koju možete pitati ukoliko Vam nešto nije jasno ili Vam je rekao da se sa svim pitanjima možete obratiti njemu. Proveo Vas je kroz Vaš novi odjel i upoznao Vas je s novim kolegama.

Za prve dane dobili ste zadatak da se polako upoznate s poslovanjem poduzeća, strukturom odjela i kolega, smjernicama i posebnostima Vašeg radnog mjesta. Kolega Vam je dao neformalne informacije koje su indirektno vezane uz Vaš posao – poput uobičajenog dolaska i odlaska na posao, pauze za ručak i drugo. Eventualne nesigurnosti vezane za odjeću ste prethodno riješili na način da su Vas prethodno upoznali s politikom firme ili da ste znali procijeniti koja je adekvatna odjeća za Vaše radno mjesto. Prvi radni dan prolazi, i koliko god Vam se na trenutke vraća nostalgija za starim radnim mjestom gdje je sve imalo svoj određeni tok, već krajem dana Vam se čini kao da nikada niste radili negdje drugdje.

Gore opisana situacija je idealna situacija kako bi “trebao” izgledati prvi radni dan, no realnost često izgleda drugačije.

Kako prvi radni dan izgleda u stvarnosti

  • Poslodavac Vas nije dočekao kao što ste se prethodno dogovorili

Stigli ste u dogovoreno vrijeme na dogovoreno mjesto i niste dočekani od osobe kao što Vam je bilo rečeno. Nakon 15 minuta ste možda pitali na recepciji znaju li gdje je g. ili gđa xy, no nisu Vam mogli pomoći. Samopouzdanje Vam je srozano u kratkom roku jer mislite da je novom poslodavcu očito svejedno da je danas Vaš prvi radni dan.

Što učiniti?

Opustite se. U poduzećima često iz različitih razloga određeni termini budu kratkoročno i nenajavljeno pomaknuti i ponekad se osoba ne stigne organizirati, promijeniti planove na vrijeme i obavijestiti sve osobe na koje utječe kratkoročna promjena plana. Jer ipak, ni iskusni zaposlenici nisu savršeni. Ljubazno zamolite zaposlenika na recepciji da javi dotičnoj osobi da ste stigli i da Vam kaže gdje da čekate. Možda će malo potrajati dok ćete saznati zbog čega je došlo do promjene plana i  niste dočekani na dogovoreni način. No, sigurno Vas nisu zaboravili. Zapamtite da prvog dana ionako nitko od Vas ne očekuje da ćete raditi punom parom. Stoga ovo vrijeme čekanja iskoristite za promatranje nove radne okoline i novih kolega. Možda na taj način možete ostvariti i prve kontakte, primjerice s djelatnikom na recepciji. Mislite da nije važan? Iz raznih razloga je važno ne podcjenjivati ni jednog kolegu, bez obzira na to je li hijerarhijski na nižoj razini nego Vi.

  • Šef ima popunjeni raspored i nema Vas vremena primiti

Česta situacija je da Vas je nadređeni čak i namjeravao zaprimiti, proći s Vama kroz Vaše zadatke, objasniti Vam plan za uvođenje u posao i upoznati Vas s Vašim novim odjelom. No dogodilo se da je odjednom iskrsnuo važan sastanak. Možda zbog propusta u rasporedu nije predvidio vrijeme za sastanak s Vama i jednostavno Vas nema vremena primiti odmah na početku Vašeg prvog radnog dana. Koliko god Vama bio važan prvi dan, on vjerojatno razmišlja na način da će Vas još stići uvesti u posao i da se ne mora sve dogoditi prvog dana.

Što učiniti?

Ne očajavajte. Poduzeća često imaju procedure kako uvesti nove djelatnike u posao. S druge strane, poslovna realnost tako izgleda da postoje razne obaveze koje imaju veći prioritet ili kratki rok i često iskrsnu u zadnji čas. Stoga se procedure ne mogu uvijek provoditi tako lako u praksu. Za pretpostaviti je da Vas je novi šef ipak smjestio negdje i dao Vam kratke naputke što da radite ili koga da pitate u slučaju nejasnoća. Možda je taj zadatak  prenio na nekog drugog. Nemojte očekivati da ćete prvi dan raditi kao ste već godinama na tom radnom mjestu- to nitko ne očekuje od Vas. Vaš glavni zadatak je prvog dana ionako upoznavanje radnog mjesta, kolega i procedura. Ukoliko ste prepušteni sami sebi i niste dobili naputke, zamolite svog pretpostavljenog krajem prvog radnog dana za jedan kratak sastanak na kojemu ga zamolite za smjernice za Vaš rad idućih dana. Na taj ćete način pokazati inicijativu, što je obično pozitivno prihvaćeno.

  • Dočekalo Vas je prazno radno mjesto

Često se dogodi da računalo za novog djelatnika nije naručeno na vrijeme. Ili je naručeno, ali ne i isporučeno. Isto tako, obično je zatražen novi telefonski broj, ali nije još postavljen u centrali. To se događa u mnogim poduzećima i obično se riješi tijekom prvog radnog tjedna.

Što učiniti?

Saznajte kada možete očekivati Vaše računalo i svoju telefonsku liniju. Ukoliko saznate da Vaše računalo neće stići ni u idućih 2-3 dana, svakako o situaciji obavijestite svog pretpostavljenog. Isto se odnosi na telefonski broj. Zamolite kolegu ili pretpostavljenog da Vam dade radne materijale za prve dane za rad bez računala. Nikako nemojte stvarati pritisak i urlati na kolegu iz IT-odjela jer ćete na taj način odmah na početku ostaviti loš dojam,i time vjerojatno usporiti, a ne ubrzati cijeli proces.

  • Imate računalo koje ne možete koristiti

Ako Vas je ipak dočekalo Vaše novo računalo na novom radnom mjestu, druga poteškoća može biti da računalo još nije konfigurirano za Vas i da na njemu još nema Vaš pretinac elektronske pošte. Razlog tome je obično da se Vaša e-mail adresa još nije generirala ili nemate još pristup programima koje ćete koristiti. Obično u većim poduzećima postoje procesi koji traju, pa tako i otvaranje nove e-mail adrese, te pristup i instalacija određenim aplikacijama.

Što učiniti?

Zamolite kolege da Vam kažu kome se možete obratiti. Pitajte kontakt osobu kada će Vam računalo biti spremno za rad. Do tada se pozabavite radnim materijalima koji su Vam dostupni.

Za ostale radne i uredske materijale se raspitajte kod kolega – oni će Vam reći gdje i kako se naručuju, te postoje li određeni limiti ili smjernice.

  • Uopće Vam se ne sviđa Vaše novo radno mjesto

Često  ćete tijekom prvog radnog dana osjećati nostalgiju za starim radnim mjestom, bivšim kolegama i općenito starim poduzećem. Možda ćete se osjećati nelagodno i nesigurno jer je sve novo. To je sasvim normalno jer ste ipak imali određenu rutinu koju sada više nemate. Također kao novi djelatnik još uvijek nemate kolega i niste (još) dio kolektiva. Možda ćete početi uspoređivati prve dojmove s novog radnog mjesta sa starim radnim mjestom i sve će Vam se činiti lošijim.

Što učiniti?

Dajte si vremena. Prvi radni dan obično je jedan od najtežih i proći će. Nemojte donositi zaključke na temelju nekoliko sati provedenih u novom poduzeću. Radije se zapitajte kako možete ostvariti prve socijalne kontakte. Možete primjerice upitati kolege mogu li Vas povesti na ručak ili dati savjet gdje možete ručati i popiti kavu.

Budite strpljivi i vidjet ćete da ćete brzo ostvariti prve kontakte i da se vjerojatno više nikada nećete osjećati toliko izgubljeno i nesigurno kao prvi radni dan.

Checklista za uspješan prvi radni dan
Ispitajte postoji li dress code i pripremite adekvatnu odjeću.
Ujutro krenite na vrijeme na posao. Radije uranite 5-10 minuta nego da kasnite.
Ponesite svu dokumentaciju koju je poslodavac tražio od vas.
Uvježbajte 3-5 rečenica s kojima ćete se predstaviti jer će to biti jedna od najčešćih radnji prvog dana.
Prvi dan uglavnom slušajte i saznajte što više informacija od kolega i nadređenog.
Zapisujte sve važne informacije.

I dalje ste napeti i zabrinuti i čini Vam se gotovo nemoguće da ćete preživjeti prvi radni dan u novom poduzeću? Dogovorite sat karijernog savjetovanja i pripremite se za prvi dan na novom radnom mjestu!

kontaktirajte me