Otvorena molba – ima li je smisla slati?

Marianne Martinuštraženje posla, životopis i molba

Otvorena molba

Vjerojatno ste već i sami zaključili da ne postoji jedan jedini i garantirani način kako pronaći posao. Otvorena molba je samo jedan od načina kako se može tražiti posao. Upitate li primjerice prijatelje kako su pronašli posao, svatko će Vam ispričati nešto drugo. Tako su se neki javili na oglas, drugi pak saznali od nekog da je radno mjesto upražnjeno. Neke je njihov poslodavac pronašao na Linkedin-u ili preko headhuntera, dok je kod nekih pak otvorena molba urodila plodom. Ima li otvorena molba uopće smisla jedno od od čestih pitanja koje moji klijenti postavljaju. Saznajte o čemu valja promisliti i kojih se pravila treba držati ako tražite posao putem otvorene molbe.

 Što je otvorena molba?

Pod otvorenom molbom za posao smatra se kontaktiranje poslodavca iako nije raspisao natječaj za radno mjesto sa svrhom pronalaska posla. Osim toga, otvorenom molbom dajete do znanja da ste zainteresirani kandidat u slučaju da će se tražiti zaposlenik Vašeg profila. Iako se zove „otvorena molba“, to je ustvari netočan naziv. Kada poslodavcu želite ponuditi svoje usluge, a da on nije objavio oglas, najvažniji dio kojeg dostavljate je životopis, a ne molba. Molba u ovom slučaju mora biti kratka, pa čak i samo kratki tekst u e-mail-u o tome da šaljete svoj životopis. Navedite stoga kratko razlog Vašeg javljanja poslodavcu te da mu u prilogu šaljete svoj životopis. Pri tome je iznimno važno da ste u CV-u jasno i pregledno prikazali što sve znate raditi.

 Velika poduzeća i korporacije

Zbog kompleksnosti, a često i jasno i rigidno definiranih procesa zapošljavanja, otvorene molbe nisu idealni način traženja posla u velikim poduzećima i koncernima. Ako ste zainteresirani za radno mjesto u nekoj korporaciji, a trenutno nema oglašenih radnih mjesta, postoji bolji način za iskazivanje Vašeg interesa. Provjerite postoji li na internetskoj stranici poduzeća mogućnost da svoje podatke unesete u bazu kandidata. Neka velika poduzeća na taj način zaista traže zaposlenike!

 Mala i srednja poduzeća

Mala i srednje velika poduzeća kao i škole daleko su bolji odabir za slanje otvorene molbe. Jedan od razloga je da često nemaju mehanizme zapošljavanja poput velikih poduzeća. Osim toga obično je daleko vjerojatnije da će Vaša molba i životopis završiti u pravim rukama. Stoga je važno da prije slanja pokušate saznati mail adresu kontakt osobe za zapošljavanje. Ovdje je posebno važno da šaljete životopis koji će na jasan i pregledan način prikazati Vaše radno iskustvo.

 Osobna dostava otvorene molbe

Iako ćete od mnogih strana čuti da poslodavci ne vole tzv. „padobrance“ koji osobno i bez poziva donose svoj životopis, ne znači da to ne može uroditi plodom. Ovo pravilo posebno vrijedi za sve one koji traže posao u državnim institucijama, i to posebno u školama. Ako se odlučite na ovaj pothvat, važno je da se dobro pripremite. Sastavite kvalitetan CV i kraću molbu i ponesite ih sa sobom. Odjenite se kao da idete na razgovor za posao i budite spremni da će Vas možda odmah pozvati na kratki razgovor. Stoga je važno da znate najvažnije činjenice o poslodavcu i da možete reći zašto se baš njima javljate.

Ako ste u potrazi za poslom, važno je da iskoristite sve mogućnosti koje Vam se nude. Na taj ćete način povećati izglede da jedna od njih urodi plodom. Otvorena molba je stoga svakako jedan način kako možete tražiti posao, no nikako ne bi trebala biti jedini. Imajte na umu da ponekad pronaći posao ovisi i o sreći i da se zna dogoditi da je dovoljno “biti u pravo vrijeme na pravom mjestu.“. Sretno s traženjem posla!

Želite li pomoć pri pisanju životopisa ili molbe?  Javite mi se!