Koliko dugo poslodavci pregledavaju jedan životopis?

Marianne Martinušživotopis i molba

Kada se prijavljujete na oglas za radno mjesto, prvenstveno Vaš životopis odlučuje o tome hoće li Vas poslodavac prepoznati kao kvalitetnog kandidata i pozvati na razgovor za posao. Jeste li stoga ikada razmišljali o tome koliko vremena prosječno poslodavac posvećuje jednom životopisu? I jeste li i shodno tome strukturirali svoj životopis?

Poslodavci prosječno potroše 6 sekundi na jedan životopis

Studija koju je proveo portal The Ladders, među ostalim istražila je koliko vremena stručnjaci za ljudske potencijale prosječno posvete jednom životopisu. Rezultat će mnogima zvučati poražavajući: naime, poslodavci jednom CV-u prosječno posvete samo 6 sekundi! Automatski se nameće i sljedeće pitanje: Na koje dijelove se fokusiraju poslodavci u tih 6 sekundi?

Poslodavce najviše zanima 6 informacija

Prema gore spomenutoj studiji poslodavce prvenstveno zanima sljedećih 6 točaka iz Vašeg životopisa:
• ime
• sadašnje radno mjesto/ naziv tvrtke
• prethodno radno mjesto / naziv tvrtke
• početak rada na sadašnjem radnom mjestu
• početak i kraj rada na prethodnom radnom mjestu
• obrazovanje

Do ovih podataka došlo se pomoću metode praćenja pogleda što je omogućilo identificirati koje informacije poslodavci zapravo čitaju u životopisima. Rezultat tog mjerenja jasno prikazuje u što je uperen pogled osoba koje provode selekciju životopisa:

Zadovoljava li Vaš životopis kriterije poslodavaca?

Stavite se u poziciju poslodavca i provjerite mogu li poslodavci lako pronaći ovih 6 ključnih informacija u Vašem životopisu. Zapitajte se jeste li ih prikazali na potpuni i jasan način?
Ako je Vaš stav do sada bio da poslodavci imaju neograničeno vremena, da isprintaju Vaš cijeli životopis i strpljivo u njemu traže informacije koje ste im prikazali, vrijeme da promijenite svoje mišljenje! Saznajte koje sve informacije treba sadržati životopis i povećajte na taj način svoje izglede da Vas pozovu na dugo očekivani razgovor za posao!

Stručnjak za karijerno savjetovanje može ocijeniti Vaš životopis

Upravo zbog toga što smo dobro upoznati s detaljima svog profesionalnog života, često nemamo potrebnu distancu kako bismo ocijenili kako nas zapravo predstavlja naš životopis. Stoga Vam osoba koja Vas ne pozna, a zna što je važno prilikom selekcije može ukazati na eventualne nedostatke Vašeg CV-a. Dogovorite karijerno savjetovanje i unaprijedite svoj životopis kako bi Vas odveo do sljedećeg razgovora na posao!