IMG_1656 (2)

Marianne Martinuš

Rođena sam 1975. u Münchenu, Njemačka. Nakon završetka jezične gimnazije preselila sam u Zagreb gdje sam završila studij njemačkog i engleskog jezika i književnosti.

Još za vrijeme studija počela sam raditi kao prevoditelj i asistent Uprave te sam radila godinama u međunarodnim koncernima. Kada sam primijetila da nezadovoljno odlazim na posao, shvatila sam da radim posao koji me ne ispunjava i koji me ne veseli. Nisam željela raditi osam sati dnevno posao koji mi ne predstavlja izazov. Tada sam krenula u istraživanje sebe jer sam željela shvatiti što ustvari želim raditi.

Svoj sam profesionalni put dugoročno promijenila kada sam se odlučila nakon završetka fakulteta dalje školovati. Tako sam završila jednogodišnje školovanje za HR Managera na Volksbank akademiji u Austriji i petogodišnju edukaciju iz gestalt terapije na njemačkom gestalt institutu IGW. I dalje kontinuirano pohađam edukacije iz područja osobnog razvoja, art terapije i foto terapije. Danas radim posao koji me ispunjava i zbog toga sam neizmjerno sretna.

Postizanje zadovoljstva u profesionalnom životu je područje osobnog razvoja koje me posebno zanima. Veseli me rad s ljudima i volim ih podržavati u upoznavanju sebe, svojih potencijala i interesa. Na području karijere to znači da svoje klijente podržavam u procesu upoznavanja sebe i svojih profesionalnih afiniteta, u traženju posla i u razvoju karijernih ciljeva. Svaka osoba je jedinstvena i ima drugačiju životnu priču. Mišljenja sam da ne postoji jedan jedini posao iz snova koji će pojedinca učiniti sretnim – daleko važnije je živjeti svoje vrijednosti i interese na razne načine. Stoga svakom klijentu pristupam individualno, poštujući njegove ciljeve i želje.

Kako radim

Karijerno savjetovanje je kombinacija treninga vještina potrebnih za traženje posla i razvoj karijere.

Kako na našu karijeru ne utječe samo poslovni dio života, već i „privatni“ dio života, karijerno savjetovanje često uključuje osim treninga vještina i elemente osobnog razvoja usmjereno ka rješavanju nedoumica i/ili problema iz profesionalnog i osobnog života.

Ne postoji jedan obrazac po kojemu radim jer je svaki klijent različit.

Prije prvog susreta koristim postojeći životopis klijenta kao pripremu za prvi susret kao i informacije koje sam dobila od klijenta kada me kontaktirao. Time radim upravo ono što rade poslodavci – na temelju životopisa postavljam hipoteze o klijentu i bilježim pitanja koja proizlaze iz CV-a.

U prvom razgovoru kroz dijalog, pomoću pitanja koja rezultiraju iz analiziranog životopisa i pitanja klijenta zajedno s klijentom formuliram cilj karijernog savjetovanja.

Ciljevi karijernog savjetovanja mogu biti različiti. Mogu primjerice glasiti:

• Želim promijeniti sadašnji posao
• Želim pronaći posao
• Želim promijeniti sadašnji posao
• Želim napisati kvalitetan životopis i/ili molbu
• Želim se pripremiti za uspješno predstavljanje na razgovoru za posao
• Želim postići zaokret u karijeri
• Želim se odlučiti za ili protiv ponuđenog posla
• Želim se odlučiti za ili protiv prekvalifikacije
• Želim se preseliti u inozemstvo i tamo pronaći posao

Što dobivate na karijernom savjetovanju

Na karijernom savjetovanju dobit ćete jasnu sliku u kojem smjeru želite krenuti. Saznat ćete kako vas predstavljaju vaš životopis i vaša molba i kako ih možete unaprijediti. Naučit ćete kako napisati kvalitetan CV i molbu i kako zorno prikazati svoje radno iskustvo i svoje vještine. Naučit ćete kako se predstaviti na razgovoru za posao i kako uspješno odgovoriti na tipična pitanja poslodavaca. Naučit ćete kako uspješno tražiti i pronaći posao te kako se nositi stresom vezanim za traženje posla. Pronaći ćete rješenje za nedoumice koje imate vezano za svoju karijeru.

U mom dugogodišnjem radu s klijentima se pokazalo da loša iskustva iz „poslovne prošlosti“ ili nedoumice i problemi u privatnom životu često blokiraju klijente kod traženja posla i uspješnog razvoja njihove karijere. Mišljenja sam da je usredotočenost na sadašnju situaciju kao i rješavanje „nezavršenih poslova iz prošlosti“ važni korak u daljnjem razvoju svake karijere. Zbog toga je osobni razvoj jednako važan za uspješnu karijeru kao i savladavanje vještina za uspješno traženje posla.

Po potrebi s klijentima radim i na njemačkom i engleskom jeziku.

Imate pitanja? kontaktirajte me!