Kako napisati dobru molbu za posao i privući pažnju poslodavca?

Marianne Martinušživotopis i molba

molba-posaoDošao je taj trenutak – odlučili ste se prijaviti na oglas za posao. Sjeli ste puni motivacije za računalo, jer ipak ćete možda napokon promijeniti posao! I onda odjenom zastanete i motivacija vam naglo padne, jer vam postaje jasno da ustvari ne znate kako napisati dobru molbu za posao.

Uz životopis, molba za posao vaše je glavno oružje za traženje novog posla. Molbom za posao trebate postići da vas potencijalni poslodavac prepozna kao zanimljivog kandidata i uvjeriti ga da vaš želi pozvati na razgovor za posao.

Za razliku od životopisa koji sadrži detaljne podatke o vama, u molba za posao trebate ispričati poslodavcu da ste upravo VI kandidat kojeg traži. To znači u molbi jasno morate prikazati kako raspolažete traženim iskustvom, znanjem i vještinama koje je poslodavac naveo u oglasu za posao. To je ujedno i razlog zašto ne postoji jedna univerzalna molba za posao, jer je svaki oglas različit. I konačno, molbom trebate potaknuti poslodavca da vas želi osobno upoznati i pozvati na razgovor za posao.

Kako stoga postići da vaša molba zadovolji sve gore opisane kriterije?

Pripreme prije pisanja molbe

Za pisanje molbe za posao vam je prvenstveno potreban oglas na koji se javljate. U oglasu se nalaze sve informacije o radnom mjestu i o željenom profilu kandidata te podaci o poslodavcu i/ili kontakt osobi.

Osim toga vam treba i popis svih poslova koje ste radili i koji čine vaše radno iskustvo. U idealnom slučaju, ti se podaci nalaze u vašem životopisu. Ukoliko se ne nalaze u vašem CV-u,  prvo morate napisati životopis. Pronađite ovdje pravila za pisanje kvalitetnog životopisa.

Tek kada imate sve gore navedene podatke možete krenuti s pisanjem molbe.

Struktura i formalni kriteriji molbe

Molba za posao ima određenu strukturu i mora sadržavati sljedeće elemente:

podaci o pošiljatelju ime, prezime, ulica, grad
podaci o primatelju naziv tvrtke (uključujući pravni oblik – d.o.o., d.d. itd.), naziv kontakt osobe ukoliko je navedena u oglasu, ulica, grad
mjesto i datum U Zagrebu, 01.02.2019. ili U Zagrebu, 01. veljače 2019.
predmet Molba za radno mjesto “xy”
oslovljavanje Poštovani, ili Poštovana gospođo Horvat, – ukoliko je u oglasu navedeno ime kontakt osobe
tekst molbe uvodna rečenica

prvi odlomak

drugi odlomak

završetak molbe

završetak molbe završni pozdrav: S poštovanjem potpis tj. ime i prezime pošiljatelja

Pazite! Datum rođenja, e-mail adresa ili broj mobitela kao i drugi detaljni podaci ne navode se u molbi već u životopisu!

Tekst molbe

Molba za posao sadrži tekst kojeg se ugrubo može razdijeliti u uvodnu rečenicu, prvi odlomak, drugi odlomak i završetak molbe.

Uvodna rečenica

Uvodna rečenica je sam početak molbe i sadrži razlog vašeg javljanja. Neki stručnjaci predlažu da se ovdje krene s pomalo kreativnim rečenicama poput „Ako tražite odgovornu osobu koja s lakoćom i na vrijeme odrađuje povjerene joj poslove, ne tražite dalje!”. Drugi pak smatraju da je dovoljno pozvati se na oglas na koji se javljate. Stoga je na vama da odlučite kako ćete započeti molbu, jer je svaka osoba ima drugačiji stil pisanja i izražavanja.

Primjeri kako napisati uvodnu rečenicu

  1. Javljam se na oglas na radno mjesto xy, objavljen na stranicama posao.hr.
  2. Nedavno sam diplomirao/la u roku/s prosjekom ocjena x,x i tražim posao na kojem bih se mogao/la dokazati.
  3. U Vašem oglasu objavljenom na xy tražite administrativnog suradnika sa znanjem talijanskog jezika. S obzirom da sam završila ekonomski fakultet i posjedujem izvrsno znanje talijanskog, želim se natjecati na gore navedeno radno mjesto

Zapamtite! Važno je da je ono što napišete autentično, dakle  da se radi o rečenici koju biste sami zaista napisali i izgovorili jer će poslodavac na temelju vaše molbe stvoriti sliku o vama!

Prvi odlomak

U prvom odlomku vaš je cilj poslodavcu ispričati zbog čega ste izvrsni kandidat za radno mjesto na koje se javljate.

Uzmite prvo tekst oglasa i odaberite kriterije iz oglasa koje ispunjavate u najvećoj i mjeri. Ispričajte na koji način ispunjavate navedene kriterije. Slobodno pri tome koristite ključne riječi iz oglasa. Istaknite svoje najjače adute za to radno mjesto. Ukratko, možemo reći da je ovdje mjesto sažetku vašeg radnog iskustva i vaših kvalifikacija koji se preklapaju s onim što se traži u oglasu. Cilj ovog odlomka je da vas poslodavac prepozna kao kandidata koji posjedujete mnogo ili sve što on traži.

Primjer kako napisati prvi odlomak molbe

Kriteriji iz oglasa su primjerice:

  1. minimalno 2 godina radnog iskustva na poziciji Voditelj marke na mass brendovima
  2. iskustvo u lansiranju novih proizvoda
  3. iskustvo u praćenju profitabilnosti proizvoda
  4. prepoznavanje novih trendova tržišta i potreba potrošača

Ovako ćete prikazati kako ispunjavate kriterije iz oglasa:

Radim gotovo četiri godine kao voditelj marke u tvrtki Kozmetika Afrodita (kriterij br. 1) gdje sam lansirala nekoliko potpuno novih proizvoda (kriterij br. 2) i modificirala preko deset postojećih. Pri tome sam vodila cjelokupni proces razvoja novih proizvoda i njihovog konačnog plasmana na tržište putem distributera. Odgovorna sam za redovito praćenje i analizu profitabilnost proizvoda u prodaji (kriterij br. 3) i kontinuirano pratim nove trendove na tržištu (kriterij br. 4).

Zapamtite! Prema redoslijedu kako su navedeni, često možete zaključiti i važnost navedenih kriterija koje kandidati trebaju ispunjavati. Dakle, ako je prvi uvjet radno iskustvo od najmanje 5 godina, za pretpostaviti je da je iskustvo u tom oglasu važno. Naravno, ovo nije pisano pravilo, no često se u oglasu potrebno znanje i vještine rangiraju prema prioritetu, počevši od najvažnijeg kriterija. Ponekad poslodavci i jasno navode koji su kriteriji neophodni, a koji će biti prednost.

Drugi odlomak

U drugom se odlomku obično opisuju meke vještine i socijalne kompetencije. Ovdje vrijedi isto kao i za prethodni odlomak. Uzmite oglas, i ispričajte za svaku točku koju ispunjavate na koji je način ispunjavate. Pri tome slobodno možete koristiti ključne riječi iz oglasa. Cilj ovog odlomka je da ga poslodavac pročita i zaključi da osim traženog radnog iskustva imate sve meke vještine koje traži i time potvrđujete da ste idealni kandidat kojeg treba pozvati na razgovor za posao.

Primjer kako napisati drugi odlomak molbe

Kriteriji iz oglasa su da ste:

 1. izrazito vješti u analitičkim i organizacijskim zadacima,
 2. vješti u pregovaranju te usmjereni na ciljeve i rezultat,
 3. proaktivni, inovativni i kreativni.

Ovako ćete prikazati kako ispunjavate kriterije br. 1 i 3. iz oglasa:

S obzirom da sam bila zadužena za koordinaciju projekta i izradu raznih projektnih izvještaja, unaprijedila sam svoje organizacijske i analitičke vještine koje sam stekla tijekom obrazovanja i tijekom dugogodišnjeg rada u projektnom uredu (kriterij br. 1.). U sklopu projektnih aktivnosti, osmislila sam (= inovativni i kreativni) i pokrenula (=proaktivni) nekoliko procesa koji su se pokazali iznimno uspješnima (kriterij br. 3.).

Završetak molbe

Nakon što ste opisali svoje relevantno radno iskustvo i svoje meke vještine, završavate svoju molbu.

Primjeri kako završiti molbu

 1. U prilogu Vam dostavljam svoj životopis u kojemu ćete pronaći detaljne informacije o mom obrazovanju i dosadašnjem radu.
 2. Bilo bi mi izuzetno drago da mi pružite priliku da se osobno predstavim.
 3. U nadi za skorašnji razgovor, srdačno Vas pozdravljam i unaprijed Vam se zahvaljujem.
 4. Budući da svojim kvalifikacijama, iskustvom i znanjima udovoljavam Vašim zahtjevima, nadam se pozivu na razgovor i prilici da se osobno predstavim Vašoj tvrtci.

Imate još pitanja i dalje niste sigurni kako napisati molbu? Rado ću vam pomoći!

 Kontaktirajte me!