Molba za posao – kako napisati dobru molbu i privući pažnju poslodavca?

Marianne Martinušživotopis i molba

molba za posaoUz životopis, molba za posao Vaše je glavno oružje za traženje novog posla. Molbom za posao trebate postići da Vas potencijalni poslodavac prepozna kao zanimljivog kandidata i uvjeriti ga da Vaš želi pozvati na razgovor za posao.

Za razliku od životopisa koji sadrži detaljne podatke o Vama, molba za posao treba dočarati poslodavcu kako ste upravo Vi kandidat kojeg traži. To znači da svojom molbom trebate uvjeriti poslodavca da raspolažete traženim iskustvom, znanjem i vještinama koje je naveo u oglasu za posao. To je ujedno i razlog zašto ne postoji jedna univerzalna molba za posao. I konačno, molbom trebate potaknuti poslodavca da Vas želi osobno upoznati.

Kako postići da Vaša molba zadovolji sve gore opisane kriterije?

Otkrijte kako napisati molbu koja će poslodavce uvjeriti da Vas pozovu na razgovor za posaodogovorite karijerno savjetovanje

Molba za posao – pripreme prije pisanja

Za pisanje molbe za posao Vam je prvenstveno potreban oglas na koji se javljate. U oglasu se nalaze sve informacije o radnom mjestu i o željenom profilu kandidata te podaci o poslodavcu i/ili kontakt osobi.

Osim toga Vam treba i popis svih poslova koje ste radili i koji čine Vaše radno iskustvo. U idealnom slučaju, ti se podaci nalaze u Vašem životopisu. Ukoliko se ne nalaze u Vašem CV-u,  prvo morate napisati životopis. Pravila za pisanje kvalitetnog životopisa možete pronaći ovdje.

Tek kada imate sve gore navedene podatke možete krenuti s pisanjem molbe.

Molba za posao – struktura i formalni kriteriji

Molba za posao ima određenu strukturu i mora sadržavati sljedeće elemente:

podatke o pošiljatelju ime, prezimeulica

grad

podatke o primatelju naziv tvrtke (uključujući pravni oblik – d.o.o., d.d. itd.)naziv kontakt osobe ukoliko je navedena u oglasu, ulica, grad
mjesto i datum U Zagrebu, 26.03.2018. iliU Zagrebu, 26. ožujka 2018.
predmet Molba za radno mjesto “xy”
oslovljavanje Poštovani, iliPoštovana gospođo Horvat, – ukoliko je u oglasu navedeno ime kontakt osobe
tekst molbe uvodna rečenicaprvi odlomak

drugi odlomak

završetak molbe

završetak molbe završni pozdrav: S poštovanjempotpis tj. ime i prezime pošiljatelja

Česta pogreška: datum rođenja, e-mail adresa ili broj mobitela kao i drugi detaljni podaci ne navode se u molbi već u životopisu!

Tekst molbe

Molba za posao sadrži tekst kojeg se ugrubo može razdijeliti u uvodnu rečenicu, prvi odlomak, drugi odlomak i završetak molbe.

Uvodna rečenica

U uvodnoj rečenici ne možete puno pogriješiti. Ona je sam uvod u molbu i sadrži razlog Vašeg javljanja. Neki stručnjaci predlažu da se ovdje krene s pomalo kreativnim rečenicama poput „Ako tražite odgovornu osobu koja s lakoćom i na vrijeme odrađuje povjerene joj poslove, ne tražite dalje!”. Takav način pisanja stvar je osobnog ukusa.

Najvažnije je da je ono što napišete autentično, dakle  da se radi o rečenici koju biste sami zaista napisali i izgovorili. 

Primjeri kako napisati uvodnu rečenicu

 1. Javljam se na oglas na radno mjesto xy, objavljen na stranicama posao.hr.
 2. Nedavno sam diplomirao/la u roku/s prosjekom ocjena x,x i tražim posao na kojem bih se mogao/la dokazati.
 3. U Vašem oglasu objavljenom na xy tražite administrativnog suradnika sa znanjem talijanskog jezika. S obzirom da sam završila ekonomski fakultet i posjedujem izvrsno znanje talijanskog, želim se natjecati na gore navedeno radno mjesto.
Prvi odlomak

U prvom odlomku Vaš je cilj poslodavcu ispričati zbog čega ste izvrsni kandidat za radno mjesto na koje se javljate.

Uzmite prvo tekst oglasa i odaberite kriterije iz oglasa koje ispunjavate u najvećoj i mjeri. Prepričajte svojim riječima na koji način ispunjavate navedene kriterije. Istaknite pri tome svoje najjače adute za to radno mjesto. Ukratko, možemo reći da je ovdje mjesto sažetku Vašeg radnog iskustva i Vaših kvalifikacija koji se preklapaju s onim što se traži u oglasu. Cilj ovog odlomka je da Vas poslodavac prepozna kao kandidata koji posjedujete mnogo ili sve što on traži.

Zapamtite! Prema redoslijedu kako su navedeni, često možete zaključiti i važnost navedenih kriterija koje kandidati trebaju ispunjavati. Dakle, ako je prvi uvjet radno iskustvo od najmanje 5 godina, za pretpostaviti je da je iskustvo u tom oglasu važno. Naravno, ovo nije pisano pravilo, no često se u oglasu potrebno znanje i vještine rangiraju prema prioritetu, počevši od najvažnijih kriterija. Ponekad poslodavci i jasno navode koji su kriteriji neophodni, a koji će biti prednost.

Primjer kako napisati prvi odlomak molbe

Kriteriji iz oglasa su primjerice da ste:

 1. završili VŠS/VSS obrazovanje ekonomskog usmjerenja,
 2. kroz odgovarajuće radno iskustvo stekli znanje o procesima razvoja privatne robne marke,
 3. iskusni korisnik paketa MS Office,
 4. tečni u komuniciranju na engleskom ili njemačkom jeziku.

Ako ispunjavate kriterije br. 1. i 4. ,to ćete prepričati svojim riječima, npr.:

Nakon završetka Ekonomskog fakulteta (kriterij br.1), proveo sam 1 godinu radeći na infrastrukturnom projektu jedne austrijske tvrtke gdje sam kroz svoj svakodnevni rad i suradnju s inozemstvom usavršio svoj njemački i engleski jezik (kriterij br. 4).

Drugi odlomak

U drugom se odlomku obično opisuju meke vještine i socijalne kompetencije. Ovdje vrijedi isto kao i za prethodni odlomak. Uzmite oglas, i svaku točku koju ispunjavate preformulirajte svojim riječima. Cilj ovog odlomka je da ga poslodavac pročita i zaključi da osim traženog radnog iskustva imate sve meke vještine koje traži i time potvrđujete da ste idealni kandidat kojeg treba pozvati na razgovor za posao.

Primjer kako napisati drugi odlomak molbe

Kriteriji iz oglasa su da ste:

 1. izrazito vješti u analitičkim i organizacijskim zadacima,
 2. vješti u pregovaranju te usmjereni na ciljeve i rezultat,
 3. proaktivni, inovativni i kreativni.

Primjerice, ispunjavate kriterije br. 1. i 3., i to ćete svojim riječima prepričati, na ovaj način:

S obzirom da sam bila zadužena za koordinaciju projekta i izradu raznih projektnih izvještaja, unaprijedila sam svoje organizacijske i analitičke vještine koje sam stekla tijekom obrazovanja i tijekom dugogodišnjeg volontiranja u udruzi xy (kriterij br. 1.). U sklopu projektnih aktivnosti, osmislila sam (= inovativni i kreativni) i pokrenula (=proaktivni) nekoliko procesa koji su se pokazali iznimno uspješnima (kriterij br. 3.).

Završetak molbe

Nakon što ste opisali svoje relevantno radno iskustvo i svoje meke vještine, završavate svoju molbu.

Primjeri kako završiti molbe

 1. U prilogu Vam dostavljam svoj životopis u kojemu ćete pronaći detaljne informacije o mom obrazovanju i dosadašnjem radu.
 2. Bilo bi mi izuzetno drago da mi pružite priliku da se osobno predstavim.
 3. U nadi za skorašnji razgovor, srdačno Vas pozdravljam i unaprijed Vam se zahvaljujem.
 4. Budući da svojim kvalifikacijama, iskustvom i znanjima udovoljavam Vašim zahtjevima, nadam se pozivu na razgovor i prilici da se osobno predstavim Vašoj tvrtci.
Otkrijte kako napisati molbu koja će poslodavce uvjeriti da Vas pozovu na razgovor za posaokako? dogovorite karijerno savjetovanje