Jeste li sigurni da imate dobru sliku o sebi?

Marianne Martinuškarijerni kutak, razvoj karijere

slika o sebi

Ako ono što drugi kažu o vama često zvuči daleko pozitivnije nego ono što sami govorite o sebi, vrijeme je da provjerite kakvu ustvari sliku imate o sebi.

Što je slika o sebi?

Ukratko, možemo reći da je slika o sebi skup onog što o sebi mislimo i osjećamo, kako se doživljavamo i kako se predstavljamo drugima. Usko je povezana s našom samosvijesti jer pokazuje koliko smo svjesni toga tko i što smo. Što veći je rascjep između slike koju mi imamo o sebi i kako nas drugi doživljaju, to je jasnije da ili nismo svjesni samih sebe ili se pak iz nekog razloga pred drugima pokazujemo drugačiji nego što jesmo.

Možete napraviti jednostavan test za utvrđivanje slike koju o sebi imate. Pitajte 3 bliske osobe da vas opišu s 3-5 natuknica i usporedite te natuknice sa slikom koju imate o sebi. Isplati se probati jer ćete na taj način možda otkriti nešto o sebi čega do sada niste bili svjesni!

Zašto je važno kakvu sliku imamo o sebi?

Ljudi vole vjerovati u ono što im kažemo o sebi. Ako o sebi opetovano pričamo na način da nam nešto nedostaje ili da nešto ne znamo, moramo računati s time da će drugi to i povjerovati.

Obratite stoga svijest na to kako pričate drugima o sebi! Ukoliko primijetite da govorite većinom na negativni način o sebi, bilo bi važno da to dalje istražite. Za početak, možete razmisliti koju korist imate od toga da na taj način pričate o sebi? I zapitati se želite li tako nastaviti :-)!

Loša slika o sebi – posljedice na poslu

Loša slika o sebi zasigurno utječe na kvalitetu vašeg života, kako privatnog tako i poslovnog. Ako imate osjećaj da profesionalno ne napredujete, provjerite koliko na to sami imate utjecaja. Razmislite kako na poslu obično pričate o sebi i o svojim rezultatima.

Isto se odnosi na sve koji ne mogu pronaći posao. Razmislite kako se obično predstavljate poslodavcima i što ističete o sebi. Možda ćete otkriti da se ustvari sami sabotirate na putu prema svom poslovnom uspjehu!

Kako poboljšati lošu sliku o sebi?

Čini vam se da nemate baš najbolju sliku o sebi? To je prvi i najvažniji korak :-)! Za početak, važno je osvijestiti kada o sebi pričate ili razmišljate na negativni i/ili iskrivljeni način. Potom je važno otkriti koju korist imate od toga da se tako doživljavate i predstavljate drugima. Samim time počet će se mijenjati vaša slika o sebi.

Loša slika o sebi sadrži često mnogo obrazaca i uvjerenja koje vučemo još iz djetinjstva i koje često ne možemo lako promijeniti bez pomoći stručnjaka.

Želite istražiti kakvu sliku o sebi imate i kako ona utječe na vaš profesionalni život? Dogovorite karijerno savjetovanje! 

pošalji upit