Kako pobijediti dosadu na poslu?

Marianne Martinuškarijerni kutak, razvoj karijere

dosada na poslu

Dosada na radnom mjestu

Svaki dan se dosađujete na radnom mjestu i posao vam se pretvorio u osmosatnu monotoniju. Ne sjećate se zadnjeg izazova i čini vam ste da svakodnevno besmisleno tratite osam i više sati na svom radnom mjestu?

Ako je ovo opis jednog sasvim uobičajenog dana na vašem radnom mjestu, vrijeme je nešto poduzmete!

Fenomen dosade na radnom mjestu može dovesti čak i do tzv. sindroma „bore-out-a“.

Taj se sindrom tijekom posljednjih desetak godina često pojavljivao u stranim medijima dok se u Hrvatskoj samo tu i tamo moglo čitati o njemu. Jedan od razloga je zasigurno loša situacija u hrvatskom gospodarstvu gdje se i dalje može najčešće čuti „Budi sretan da imaš posao!“.

Da tome baš i nije tako potvrđuje da sindrom dosade na poslu može u konačnici dovesti do slične situacije poput sindroma sagorijevanja.

Taj sindrom, mnogima poznat kao “burnout” sindrom, kod osobe može izazvati niz psihičkih problema, poput nesanice, iscrpljenosti, sniženog raspoloženja i smanjene učinkovitosti.

U Hrvatskoj prema dosadi na poslu često nema razumijevanja. Obično ispada da netko kome je dosadno na poslu komplicira, da je lijen, da ne zna što želi ili da je nezahvalan jer ne cijeni činjenicu da ima radno mjesto.

Ipak, bilo okolini prihvatljivo ili ne, dosada na poslu može postati veliki teret! Saznajte stoga što možete učiniti kada se na radnom mjestu ugnijezdi dosada i kako možete sačuvati svoje mentalno zdravlje.

Kada posao postane dosadan

Jedan od najčešćih razloga za dosadu je da radni zadaci više nisu izazovni niti se osoba mora potruditi kako bi obavila svoj posao.

Dok se neki u ovakvoj situaciji osjećaju dobro i ne trebaju im izazovi na radnom mjestu, nekima se takva svakodnevnica pretvori u čisti pakao. I jedno i drugo je sasvim normalno. Važno je samo da si dozvolimo priznati da se dosađujemo i da s trenutačnom situacijom nismo zadovoljni.

Nekim je osobama važno da na radnom mjestu mogu koristiti raznolike vještine, a takve osobe vole konstantno učiti nešto novo. Nekima je važno da im posao u okviru njihovog svjetonazora ima smisla i da je izazovan. Drugim pak osobama je prioritet da je na poslu sve uhodano, da nema iznenađenja i da ne moraju konstantno učiti nove stvari.

Važno je osvijestiti da nismo svi isti i da nema puno smisla uspoređivati se drugima!

Uzroci dosade na radnom mjestu

Postoje razni uzroci koji mogu dovesti do dosade na radnom mjestu.

Najčešći je zasigurno određeno zasićenje koje se prirodno dogodi kada smo savladali sva znanja i vještine koji nam trebaju na radnom mjestu. No to nije jedni razlog. Jedan od čestih razloga je da radno mjesto od samog početka ne zadovoljava interese i potrebe pojedinaca. To se često događa kada iz ekonomskog razloga prihvaćamo određeni posao. Čest je i razlog da u tvrtkama ne postoje planovi za razvoj djelatnika. Dosada se također može dogoditi ako u poduzeću dođe do organizacijskih ili kadrovskih promjena. Razlog može biti i nadređeni koji strepi od toga da prenese neke odgovornosti na svoje djelatnike.

Što učiniti kada posao postane dosadan

Za početak je najvažnije istražiti radi li se samo o kratkoj fazi ili je dosada postala vaša radna svakodnevnica.

Jednako važno je preispitati ne samo svoj profesionalni život. Postavite si pitanje je li možda dosada stanje koje doživljavate i na drugim područjima života.

Ako ustanovite da je razlog zaista samo radno mjesto, imate razne mogućnosti. Najvažnije je da pronađete odgovore na sljedeća pitanja:

  • Radite li posao koji odgovara vašoj kvalifikaciji i vašim interesima?
  • Zanima li vas drugo područje nego ono na kojemu trenutno radite?
  • Je li branša u kojoj radite branša koja vas zanima?
  • Što vam trenutno nedostaje na radnom mjestu – sadržaj, odgovornost ili nešto treće ?

Uzmite si svakako vremena da potražite odgovore na ova ključna pitanja. Pri tome vam može pomoći i podrška stručne osobe koja će vas podržati u tome da otkrijete odgovore na ova važna pitanja.

Kada otkrijete odgovore na ova pitanja možete krenuti u akciju.

Kako ukloniti dosadu iz radne svakodnevnice

Ukoliko nije problem u radnom mjestu, branši ili tvrtki, bilo bi važno da saznate postoje li u vašoj tvrtki alati za razvoj djelatnika ili edukativni programi u koje se možete uključiti. Pri tome bi svakako bilo dobro da prvo popričate sa svojim nadređenim. Ako vas nadređeni podržava, zajedno s njime i/ili s ljudskim potencijalima možete započeti planiranje promjene na vašem radnom mjestu.

Ako pak nemate podršku svog nadređenog i zaključili ste da želite promijeniti radno mjesto, branšu ili poslodavca, vrijeme je da detaljno razmislite što vam je zaista važno. Tek kada ćete imati jasniju sliku o tome koji posao želite gdje raditi, možete ciljano krenuti u potragu za novim poslom.

Možda ste i zaključili da želite raditi nešto sasvim drugo, ali da vam za to nedostaju kvalifikacije. Tada je došao trenutak da istražite koje sve mogućnosti za to postoje.

Dosada na radnom mjestu je neugodna i korisna

Iako nije nimalo ugodna, dosada na radnom mjestu može biti važan signal da je došlo vrijeme za promjene. Pogotovo ako traje već duže vremena! Iskoristite stoga dosadu kao priliku za podizanje kvalitete svog života i za osvještavanje i ostvarivanje svojih profesionalnih želja i ciljeva.

Želite uz moju podršku istražiti što je uzrok vaše dosade na poslu i kako to možete promijeniti?

javite mi se!