Ima li smisla tražiti posao u vrijeme krize?

Marianne Martinuškarijerni kutak, traženje posla

Kriza

Mnogima zasigurno pojmovi „tražiti posao“ i „vrijeme krize“ nikako ne pašu zajedno.  Pandemiji se i dalje ne vidi kraj i cijene konstanto rastu. Nitko u ovom trenutku ne zna što nas čeka. Mnogi stoga ni ne pomišljaju na traženje posla. I svi koji se tako osjećaju su u pravu! S druge strane, razloga za promjenu posla ima i u vrijeme krize. Ima li smisla tražiti posao u vrijeme krize?

Morate li sada zaista tražiti posao?

Ovo je možda najvažnije pitanje koje biste si sada trebali postaviti. Pogotovo ako pokušavate tražiti posao, a primjećujete da niste motivirani i fokusirani i da mnogi pokušaji završe u frustraciji.

Prema enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, kriza je „Dubok, sveobuhvatan poremećaj u životu pojedinca ili funkcioniranju društva sa snažnim i više ili manje teškim i trajnim posljedicama.“ Kriza je stoga izrazito stresno vrijeme i ne možemo od sebe očekivati da smo jednako produktivni i motivirani kao inače. Zato je sada najvažnije da se dobro brinete o sebi. U vremenima krize važno je da si uz sve pritiske iz vanjskog svijeta ne stvarate još i sami pritisak. Stoga, ako sada ne morate tražiti posao, nemojte!

Traženje posla zbog gubitka posla

Ako ste izgubili posao, situacija je sasvim drugačija. Gubitak posla je sada još jedno dodatno opterećenje koje ugrožava vašu egzistenciju. Prirodno je da želite čim prije pronaći posao kako biste barem malo smanjili pritisak, a vjerojatno i želite što brže pronaći novo radno mjesto.

Ako ste sada ostali bez posla, važno je da prvo slijedite ove korake koji su uvijek isti kada izgubimo posao. Potom je važno istražiti tržište i pronaći oglase na koje se možete javiti. Njih trenutačno možda ima nešto manje, no i dalje se traže radnici i održavaju se razgovori za posao. Kada ste pronašli oglas koji vam se čini zanimljivim, slijedi pisanje dobre molbe i aktualizacija životopisa u kojemu ćete zorno prikazati koje radno iskustvo imate. Pronađite na poveznicima savjete kako napisati dobar životopis i kako sastaviti dobru molbu.

Želite promijeniti posao

Ako se ubrajate među one koji unatoč nesigurnim vremenima osjećaju želju da dalje planiraju svoj život, nema razloga da sada ne tražite posao! Pogotovo uzimajući u obzir kako je upravo u teškim vremenima važno prepoznati na što možemo utjecati, a na što ne možemo. A promjenom posla itekako možemo utjecati na svoj profesionalni život i zadovoljstvo životom.

Stoga nemojte odustati od željene promjene samo zato što ćete iz okoline čuti da ovo nisu vremena za mijenjanje posla. Osvijestite čime ste nezadovoljni, razmislite koje promjene želite na novom radnom mjestu, istražite potencijalne poslodavce i počnite pratiti oglase za posao!

Paralelno uz to aktualizirajte svoj životopis, i provjerite radite li u CV-u možda neku od tipičnih pogrešaka. A kada pronađete oglas koji vam je zanimljiv, sastavite molbu kojoj neće odoljeti ni jedan poslodavac! Saznajte na poveznici kako ćete dobrom molbom privući interes poslodavca.

Želite pomoć pri traženju posla?

javite mi se!