Što izostavljanje podataka iz CV-a otkriva poslodavcima

Marianne Martinuškarijerni kutak, životopis i molba

CV

Izostavljanje podataka iz CV-a poslodavcima može otkriti više nego što biste možda očekivali! Stoga je važno znati da postoje opće prihvaćena pravila o tome koje sve podatke životopis treba sadržavati. Slijedom toga, postoje određeni podaci koje ne smijete izostaviti iz svog životopisa.

Svrha životopisa

Svrha životopisa je da potencijalnom poslodavcu prikažete najvažnije informacije o sebi, svojem radnom iskustvu te svojim kvalifikacijama i sposobnostima. Saznajte ovdje kako napisati dobar životopis.

Ipak, neki žele prikriti određene činjenice o sebi i/ili o svom profesionalnom putu jer s njima nisu zadovoljni i boje se da će biti razlog za eliminaciju iz selekcijskog procesa.

Nažalost, prikrivanje često ima kontraefekt. Iskusni poslodavci lako mogu uočiti što nedostaje u životopisu i/ili što je prikazano na neobičan način. A time im privlačite pažnju upravo na onu informaciju koju želite zakamuflirati. Saznajte koje podatke nikada ne smijete ispustiti iz CV-a te što komunicirate poslodavcima ako iz svog životopisa izostavljate određene podatke.

Osobni podaci

Osobni podaci koje CV treba sadržavati su: ime i prezime, datum rođenja, bračni status, adresa, broj telefona i e-mail adresa.
Najčešći osobni podaci koji se ispuštaju su datum rođenja i/ili bračni status.

Izostavljanje datuma rođenja
Kandidati koji u svom životopisu ne navode datum rođenja time se mogu sami diskvalificirati, i to iz više razloga.

Ako niste naveli datum rođenja, ovo su poruke koje poslodavac može primiti:

1. Osoba ne zna kako se piše životopis i nije imala potrebe informirati se.
2. Nije primijetila da je zaboravila datum jer je životopis sastavljala površno.
3. Nije si uzela dovoljno vremena da se kvalitetno prijavi na oglas za posao.
4. Iz nekog neobičnog razloga smatra da nemam pravo znati podatak o njenom datumu rođenja.
4. Misli da je premlada/prestara za ovu poziciju.

Zapamtite!
U svom životopisu uvijek navedite datum rođenja! Poslodavci ionako na temelju podataka o tome kada ste završili srednju školu ili fakultet mogu izračunati koliko imate godina. I budite svjesni da ionako nemoćni ako je poslodavac odredio dobnu granicu za određenu poziciju.

Izostavljanje bračnog stanja
Kandidati u svom životopisu obično ne navode informaciju o bračnom stanju jer ne znaju da je ona podatak koji se obično navodi u životopisu. Drugi mogući razlog je da žele svjesno prikriti svoj bračni status.

Ako izostavljate bračni status, ovo su neke od poruka koje poslodavac može primiti:

1. Osoba ima određeni problem zbog svog bračnog statusa što će možda utjecati na njezin rad.
2. Ima djecu i to želi prikriti jer namjerava češće izbivati s radnog mjesta i/ili ne želi raditi prekovremeno.
3. Ne zna da se u životopisu navodi bračno stanje.

Zapamtite!
Činjenica je da neki poslodavci nemaju mnogo razumijevanja za djelatnice i djelatnike s malom djecom. Ipak, mnogi su poslodavci po tom pitanju vrlo korektni i drže se svih zakona. Nemojte na ovaj način unaprijed podcjenjivati svog poslodavca i navedite svoje stvarno bračno stanje. Pitajte se želite li uopće posao na kojemu biste često trebali raditi prekovremeno, a znate da to u ovom trenutku ne možete ili ne želite.

Radno iskustvo

Izostavljanje određene pozicije
Kandidati ne navode određene pozicije na kojima su radili jer je obično raskid radnog odnosa bio neugodan, problematičan ili nisu doživjeli da je bio fer. Drugi razlog je što ne žele prikazati iskustvo na radnom mjestu koje odgovara poziciji na koju se javljaju. Neki pak misle da ne smiju navesti radno mjesto ako su radili honorarno ili na crno.

Kada ne navodite određene pozicije, poslodavac može primiti sljedeće poruke:

1. U ovom životopisu nešto nedostaje i kandidat možda nešto prikriva.
2. Mora postojati neki neobičan razlog zašto ova osoba unatoč prethodnom i sadašnjem radnom iskustvu. Ima rupu od xy godina u svom životopisu!
3. Kandidat je u periodu koji ničim nije popunjen radio nešto što ne želi otkriti.

Zapamtite!
Ako ste se razišli s određenim poslodavcem na neugodan ili problematičan način, to vaš novi poslodavac ne mora znati. Ponekad je dovoljno da navedete da je radni odnos završio jer se vaša vizije profesionalne budućnosti nije poklapala s onim što vam se nudilo.

Ako određena pozicija ne odgovara slici o sebi koju želite predstaviti poslodavcu, možda je vrijeme da preradite svoj životopis. Razmislite koje je poslove sadržavala pozicija koju želite prikriti i vezu s radnim mjestom na koje se javljate. A radno iskustvo – bilo ono s radnog mjesta gdje ste bili prijavljeni ili ne – uvijek treba prikazati jer je to daleko bolje nego da imate rupu u životopisu.

Školovanje

Neki kandidati ne navode studije koje su započeli, ali ih nikada nisu završili. Rezultat toga su rupe tijekom školovanja ili općenito, u životopisu.

U tom slučaju poslodavac može primiti sljedeće poruke:

1. Kandidat je napisao je životopis nepažljivo i zaboravio neke podatke.
2. Imao  je problema profesionalno se usmjeriti jer nije znao što želi. A možda ni sada ne zna, pa će brzo napustiti naše poduzeće.
3. Kandidat se srami ili ga je strah navesti što je radio u vremenu za koje ništa ne prikazuje.

Zapamtite!
Bolje je navesti istinite podatke i objasniti poslodavcu da ste započeli studij, no odlučili da to nije pravi izbor za vas nego da imate rupu u životopisu. Ako vam je trebalo 2,3 godine da se orijentirate, to također možete tako napisati. Kada će vas na razgovoru za posao pitati što ste u tom periodu radili, naglasite čime ste se aktivno bavili da biste pronašli svoj profesionalni smjer u životu i što ste tada naučili o sebi.

Želite biti sigurni da vaš životopis sadrži sve potrebne informacije?

kontaktirajte me