Kako iskoristiti ljeto za unaprjeđenje svoje karijere?

Marianne Martinuškarijerni kutak, razvoj karijere

ljeto

Gradovi se prazne, na poslu se količina rada obično smanjuje…stiglo je napokon ljeto i vrijeme godišnjih odmora :-)! No, to ne znači da to nije vrijeme za unaprjeđenje karijere – dapače, ljetna pauza je vrijeme koje itekako može iskoristiti da unaprijedite svoje karijeru – saznajte kako!

Odmorite se

Zvuči možda banalno, no svi koji su tijekom godine iz dana u dan  – često uz veliki pritisak – obavljali svoje radne obaveze, pa tako i oni koji su predano tražili novi posao, trebaju stanku! Ako ništa drugo onda zato jer nam visoke temperature i sparine tijekom ljeta prirodno smanjuju naše kapacitete.

Stoga tijekom ljetnog perioda svakako odredite vrijeme kada nećete ništa raditi, kada ćete se odmarati i kada ćete se posvetiti sebi!

Osvijestite svoje potrebe

Svatko ima različite potrebe koje tijekom godine ne uspijeva ispuniti. Nažalost, toga često nismo svjesni dok jurimo kroz svoju svakodnevnicu . Kronična nenaspavanost, psihička iscrpljenost, nedovoljno druženje s prijateljima, nedostatak vremena za bavljenje aktivnostima koje nas vesele samo su neke od potreba koje često zanemarimo.

Sada je vrijeme da si uzmete vremena za sebe i svoje potrebe. Osvijestite koje potrebe su vam neispunjene i iskoristite vruće ljetne mjesece da nadoknadite propušteno!

Podvucite crtu pod prvi dio godine

Prvi dio godine je završio i vrijeme je da razmislite jeste li zadovoljni kako su protekli prvih šest mjeseci i što možete učiniti za svoju karijeru do kraja godine. Koji su vam bili ciljevi za ovu godinu? U kojoj ste ih mjeri dostigli? Što vas je spriječilo da postignete svoje ciljeve? Jesu li se u međuvremenu u vašoj karijeri pojavili novi ciljevi?

Iskoristite ljetnu stanku za ovu vrstu rezimea i razmislite na koji način želite iskoristiti drugu polovicu godine.

Postavite si ciljeve do kraja godine

Za postizanje uspjeha i zadovoljstva na radnom mjestu važno je razmisliti  što želimo postići. Kada se naša okolina uspori u ljetnim mjesecima, obično imamo više vremena za sebe. Zapišite si na papir koje ciljeve imate do kraja godine i postavite ih prema SMART kriterijima.

SMART je akronim koji stoji za
S – specifičan
M – mjerljiv
A – prihvatljiv i poželjan (acceptable)
R – realističan
T – vremenski ograničen.

Ako si želimo postaviti ciljeve, važno je da ispune ovih pet kriterija.

Osvijestite jeste li prvih šest mjeseci išli u smjeru u kojemu ste željeli ići i što trebate poduzeti da do kraja godine stignete do željenih rezultata.

Ažurirajte svoj životopis

Za sastavljanje i/ili ažuriranje životopisa potrebno je imati dovoljno vremena. Stoga je ljeto idealno vrijeme da se počastite s novim životopisom! Ovo vrijedi jednako za sve one koji se ne sjećaju kada su zadnji put ažurirali svoj životopis kao i za one koji ga još nisu ni sastavili – čak i ako trenutno ne tražite posao!

Važno je imati ažuriran životopis jer nikada ne znate kada će se otvoriti prilika za promjenu radnog mjesta. A za sastavljanje kvalitetnog životopisa treba vremena, koje upravo sada imate. Stoga iskoristite ljetno zatišje i pripremite se za nove poslovne izazove!

Saznajte ovdje kako izbjeći najčešće pogreške u CV-u  – provjerite jesu li vam se slučajno potkrale!

Ako pak još nemate životopis, sada je vrijeme da ga sastavite. Ovdje ćete pronaći kako napisati dobar životopis.

Educirajte se

S obzirom da je vrijeme ljetnih mjeseci obično vrijeme kada imamo manje obaveza, to vrijeme možete itekako iskoristiti za dobrobit svoje karijere. Sada je pravi trenutak da pročitate literaturu kojom ćete produbiti svoje znanje, za što tijekom godine niste imali vremena. Možete napokon krenuti i na online tečaj koji vas već dugo zanima ili upisati ljetni tečaj jezika za što tijekom godine niste imali vremena.
A možete se i odlučiti za nekoliko sati karijernog savjetovanja tijekom kojih ćete istražiti razne aspekte svoje karijere za što inače rijetko ima vremena!

I na kraju, ODMORITE SE i uživajte u blagodatima ljeta!

Imate pitanja?

pošalji upit