Kako postići uspjeh pri traženju posla?

Marianne Martinuškarijerni kutak, razvoj karijere, traženje posla

Kako postići uspjeh

Kada tražimo posao, svi imamo isti cilj: postići uspjeh i pronaći novi posao. No, ni jedan uspjeh se ne postiže lako, pa tako ni pri traženju posla. Ako već duže bezuspješno tražite posao, možda radite nešto krivo, a da toga uopće niste svjesni. Provjerite stoga korake u traženju posla i ustanovite radite li možda neke od učestalih pogrešaka.

Na koje se oglase javljate?

Kako odlučujete na koji ćete se oglas javiti? Vodite li se svojim kvalifikacijama i radnim iskustvom ili svojim željama?

Ukoliko se vodite svojim željama, moguće je da se javljate na oglase za koje niste kvalificirani jer vam nažalost nedostaje traženo znanje i radno iskustvo. Ukoliko ne posjedujete kvalifikacije ili radno iskustvo bez kojih se ne može raditi određeni posao, nema smisla javljati se na oglas. Ako ih pak posjedujete djelomično, ima itekako smisla prijaviti na oglas. Pri tome je važno da budete svjesni da će vas unatoč tome možda eliminirati. U slučaju da vaš profil ni po kvalifikacijama niti po radnom iskustvu ne odgovara oglasu na kojeg se javljate, slanjem molbe gubite nepotrebno vrijeme i energiju.

Javljate se na oglase za koje niste kvalificirani

Ako se uporno javljate većinom na oglase za koje niste kvalificirani, vrijeme je da stanete na loptu. Pitajte se:

Koje koristi imam od toga da se javljam na takve oglase?
Kako to da trošim vrijeme na taj bezizgledni pothvat?
Što izbjegavam tražeći posao na ovaj način?
Čemu se nadam ako znam da nemam potrebne kvalifikacije?

Važno je da istražite zbog čega postupate tako, jer ponekad se sami sabotiramo, a da toga nismo ni svjesni.

Odaberite samo oglase za koje posjedujete potrebne kvalifikacije

Prilikom odabira oglasa za posao, važno je da ispunjavate osnovne kriterije iz oglasa. Ovisno o pojedinom radnom mjestu to su razne kvalifikacije i/ili određeno radno iskustvo.

Kod radnog iskustva nije toliko bitno ispunjavate li sto posto tog kriterija. Ako u oglasu primjerice piše da morate imati minimalno 3 godine iskustva, a vi imate 1,5 godina, itekako ima smisla da se javite na oglas. Ipak, budite svjesni da postoji mogućnost da su ove tri godine iskustva uvjet od kojeg poslodavac neće odustati.  Stoga nedovoljno iskustvo može biti jedan razlog da vas se eliminira iz daljnjeg selekcijskog procesa.

Kvalifikacije su drugi kriterij o kojemu ovisi hoćete li ući u uži krug kandidata. Primjerice, studirali ste jezike i nemate znanje iz područja IT-a. Odabrali ste oglas koji zahtjeva završen studij informatike. U tom slučajno zasigurno nema smisla javljati se na oglas za IT-stručnjaka. Isto tako nema smisla javiti se na oglas u kojemu se traži visoka razina znanja stranog jezika, a vi jedva da se znate predstaviti na stranom jeziku.

Kada tražite oglase za posao, važno je da se koncentrirate na radna mjesta za koja imate većim djelom tražene kvalifikacije i/ili iskustvo. Ako nemate još radnog iskustva, koncentrirajte se na oglase za zanimanja za koje ste se školovali. Njih ćete obično pronaći u kategoriji posla u koju vaše zanimanje spada. Možda možete i prvo krenuti kao pripravnik – te ćete poslove većinom pronaći na stranicama HZZ-a. Druga mogućnost je pak da istražite potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Šaljite kvalitetne molbe i životopise

Za pisanje životopisa i molba postoje razna pravila kojih se trebate pridržavati. Provjerite stoga što treba sadržati dobro napisana molba i dobro sastavljen životopis. Prilikom pisanja CV-a i zamolbe uvijek imajte na umu da se molbom i CV-om “prodajete” potencijalnom poslodavcu. Stoga vam je u interesu učiniti sve da mu olakšate prepoznati na prvi pogled da ste jedan od kandidata koje želi pozvati na razgovor i osobno upoznati.

Napišite novu molbu za svaki oglas

Svrha molbe je među ostalim da u njoj predočite poslodavcu po čemu ste pravi kandidat za raspisano radno mjesto. To ujedno znači da svoju molbu morate “krojiti” prema pojedinom oglasu. Osim toga, vaša molba je prvi kontakt s poslodavcem i kao takav će ostaviti i određeni dojam. Ukoliko šaljete jednu te istu molbu svim poslodavcima koja se ne razlikuje po svom sadržaju, vrijeme je da razmislite koje poruke na taj način šaljete poslodavcu.

Poslodavci vrlo lako mogu prepoznati radi li se o jednoj univerzalnoj molbi ili se radi o molbi koju ste napisali upravo za oglas na koji se javljate.
Ako svim poslodavcima šaljete jednu te istu univerzalnu molbu, šaljete im sljedeće poruke:

Nisam pismen(a). Molba je poput svakog drugog dopisa i mora sadržati određene elemente koji se uvijek razlikuju:, a to su: primatelj, datum, predmet i sadržaj.

Nisam ozbiljno zainteresiran (a) za poziciju. Jer da jeste, potrudili biste se više i napisali biste molbu za određeni oglas.

Ne razumijem razliku između različitih radnih mjesta u različitim poduzećima. Jer da razumijete, znali biste da se svako radno mjesto razlikuje i da stoga ne postoji jedna univerzalna molba koja bi pokrivala sve oglase za posao.

Nisam se dobro pripremio(-ila) i nisam spreman (spremna) učiti i dalje se razvijati. Iako vas u školi ili na fakultetu nisu učili kako se pišu zamolbe, internet je pun uputa kako se piše molba, a postoji i stručna literatura kao i razne edukacije za pisanje životopisa i zamolbe.

Prilagodite svoj životopis

Možda ste mišljenja da ne postoje različiti životopisi i jednim ste dijelom u pravu. Mnogi osnovni podaci naravno ostaju isti, a to su osobni podaci, poslodavci, trajanje rada, itd.

No kod opisa radnog iskustva poželjno je napraviti određene preinake, pogotovo ako se javljate na različita radna mjesta.

Saznajte ovdje koliko vremena poslodavci prosječno posvete jednom životopisu.

Za razliku od molbe, u CV-u trebate manje mijenjati sadržaj. Ono što trebate promijeniti je način i redoslijed kako prikazujete svoje radno iskustvo. Razlog tome je da kod svakog radnog mjesta postoje različiti prioriteti. Upravo prema prioritetima iz oglasa je poželjno prilagoditi svoj životopis. Dok će primjerice za jedno radno mjesto tajnice od ključne važnosti biti prevođenje na engleski i francuski jezik, drugi će poslodavac kod istog radnog mjesta staviti težište na sastavljanje zapisnika i pripremu prezentacija.

Ako imate određeno radno iskustvo, poželjno je da za svaki oglas svoje iskustvo napišete onim redoslijedom kojim je prikazano u oglasu. Tako ćete ponekad dodati jedno, a izbaciti drugo radno iskustvo. Kada su radna mjesta različitih hijerarhija, po potrebi ćete primjerice izbaciti poslove preuzimanja pošte, dok ćete ih ostaviti u životopisu ukoliko je preuzimanje pošte jedan od opisanih radnih zadataka iz oglasa.

Javite se na vrijeme na oglas 

Ako se javljate u državna poduzeća, slanje molbe i životopisa zadnji dan ne predstavlja nužno poteškoću jer poslodavac zakonski mora zaprimiti sve molbe koje su poslane unutar određenog roka. No ukoliko se javljate na oglase u privatnim poduzećima, nikada nemojte čekati zadnji dan – posebno ako se prijave šalju preko linka stranice za oglašavanje posla.

Razlozi su sljedeći: ponekad se oglasi deaktiviraju prije nego što oglas istekne zato što su poslodavci zaprimili dovoljno aplikacija. Drugi razlog je da uvijek postoji mogućnost tehničkih problema – kako s vašim računalom i vašom internet vezom, tako i s portalom za oglašavanje slobodnih radnih mjesta ili s linkom za prijavu. Ukoliko poslodavac pak hitno traži zaposlenika i ima slobodnih kapaciteta može vam se dogoditi da odmah započne sa selekcijskim procesom i da ga završi prije isteka oglasa, ako je našao odgovarajućeg kandidata.

Slijedite upute iz oglasa

Poslodavci u svojim oglasima traže razne stvari. Uputno je da ih slijedite 100% jer ćete se inače sami eliminirati iz selekcijskog procesa. Naravno da vas nitko ne može prisiliti na to slijedite njegove naputke. No ukoliko se ne javljate na način kako se traži u oglasu, vrijeme je da se pitate što time postižete. Zasigurno ne postižete da uđete u idući krug jer već u startu dokazujete da niste spremni slijediti upute potencijalnog poslodavca. Poslodavac će se tako s pravom zapitati kako bi tek bilo kada biste bili zaposleni. Osim toga, često se javi veliki broj kandidata i prva selekcija je da poslodavac provjeri tko je sve slijedio sve upute i eliminira one koji nisu.

Stoga si uzmite dovoljno vremena i pronađite prvo “pravi” oglas. Javite se na način kako se to od vas traži u oglasu. Pošaljite sve što se u oglasu traži od vas.

Ukoliko vam se ne da postupati kako se to od vas traži u oglasu, zastanite i razmislite što svojom zamolbom ustvari želite postići. Želite li uopće da vas poslodavac pozove na razgovor za posao?

Razmislite o prekvalifikaciji

Ako primjećujete da vas jedino zanimaju poslovi za koje niste kvalificirani, možda je došlo vrijeme da razmislite o prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji. Istražite koja sve zanimanja postoje, koje osobine je željno za njih posjedovati, kako se stječe to zanimanje i koja su bliska zanimanja. Osim toga, otkrijte svoje interese i kompetencije i saznajte kako se uklapaju u karijeru koja vam se čini zanimljivom. Razmislite možete li si financijski priuštiti promjenu karijeru i jeste li spremni krenuti još jednom od početka i uložiti nekoliko godina truda.

Prepoznali ste kod sebe određene obrasce opisane u tekstu i želite promijeniti svoj način traženja posla? 

dogovori karijerno savjetovanje