Motivacija za traženje posla- kako je zadržati ako traženje posla dugo traje?

Marianne Martinuštraženje posla

Motivacija za traženje posla

Ako ste ikada tražili posao, zasigurno poznajete sljedeći scenarij: na početku je motivacija visoka i redovito pratite oglase za posao i šaljete molbe i životopise. Ako vaš profil odgovara oglasu za posao i to uspijevate zorno prikazati u svojoj zamolbi i u svom CV-u, pozovu vas na testiranje, pa možda i na razgovor za posao. Prezentirate se onako kako želite – ali posao svejedno niste dobili. I jednostavno ne možete otkriti jeste li i u čemu pogriješili.

Kada toliko željena ponuda za posao izostaje, normalno je da motivacija polako nestaje. Stoga se postavlja pitanje: Kako ostati motiviran za traženje posla kada potraga za novim poslom traje nekoliko mjeseci, pa i godina?

Loši dani su sasvim normalni

Traženje posla je vrlo intenzivan proces prožet različitim osjećajima i motivacija ponekad jednostavno nestane. Važno je da sami sebi date pravo da se osjećate upravo onako kako se osjećate. U fazi traženja posla često se izmjenjuju stanja uzbuđenja, nade, straha, euforije, neizvjesnosti, samokritičnosti , razočarenja, beznađa i mnoga druga. Sasvim je normalno da osjećate ovu lepezu osjećaja i zbog toga si nemate što predbacivati.

Kada vas obuzmu neugodni osjećaji, važno je da si date prostora i da si dozvolite osjećati se loše. Nemojte sami sebe dotući na način da mislite da s vama nešto nije u redu i da se ne biste “trebali” osjećati kako se osjećate.

Potražite podršku u svom okruženju

Biti nezaposlen ili nezadovoljan na poslu veliki je stres. Sasvim je normalno da se osjećate loše i da ste zabrinuti. Isto tako nije neobično da nestane motivacija za traženje posla. Podrška od prijatelja i obitelji vam ovdje može biti od velike pomoći. Ispričajte im kako se osjećate – već sama činjenica da vas netko sasluša pomoći će vam da se osjećate bolje!

Podijelite svoje brige i strahove i zamolite svoju okolinu za pomoć. To može biti pomoć oko pisanja molbe i životopisa pa sve do ideja za traženje posla na koje možda sami ne biste nikada došli. Može osim toga biti jako korisno čuti kako osobe koje vas dobro poznaju vide vašu situaciju. To će vam ujedno i pomoći da situaciju sagledate iz drugog kuta i da je vidite kao priliku za napredak – jer svaka kriza je uvijek i prilika za rast.

Sjetite se prethodnih kriza i kako ste ih prebrodili

Sadašnja situacija vrlo vjerojatno nije prva krizna situacija u vašem životu. Sjetite se prethodnih kriza koje ste doživjeli kao veliko opterećenje i koje ste riješili. Razmilite: Što vam je tada pomoglo? Čega ste se bojali, a da se to nikada nije dogodilo? Tko vam je tada pomogao? Što ste u toj situaciji naučili o sebi?

Uvidjet ćete da ste prebrodili već mnogo teških izazova i da su ponekad trajali duže nego što ste očekivali. Unatoč tome, prebrodili ste ih. Dajte si stoga i za ovu situaciju dovoljno vremena da ju riješite i vjerujte da ćete i ovaj put uspjeti!

Veselite se među-ciljevima

Vjerojatno smatrate da je jedini uspjeh koji želite postići da pronađete novo radno mjesto. Međutim, važno je da vidite i među-ciljeve koji će vas prije ili kasnije dovesti do novog posla: poziv na testiranje i razgovor za posao primjerice jasni su signali da vas poslodavci prepoznaju kao kvalitetnog kandidata.

U moru prijava za posao koje stižu poslodavcima, veliki je uspjeh biti pozvan na razgovor za posao i važno je da to prepoznate. Ujedno je svaki poziv i šansa da dobijete posao – samo jedan poslodavac treba zaključiti da želi zaposliti upravo vas!

Javljajte se samo na oglase za koje ste kvalificirani i koji vas zanimaju

U situacijama kada hitno traže posao, mnogi upadnu u zamku da se javljaju na svakakve oglase, bez obzira odgovara li njihov profil traženom profilu ili ne. Nemojte to činiti! Ako ćete se javljati neselektivno na sve oglase i odlaziti na bezbrojne razgovore za poslove koji vas ustvari ne zanimaju, iscrpit ćete se i nećete imati energije da se usredotočite na one poslove koji vas zaista zanimaju i za koje ste kvalificirani.

Stoga je važno da mirne glave sjednete i razmislite koji poslovi i koji poslodavci za vas dolaze u obzir. Isto tako je važno da provedete tzv. osobni branding: Koje su vaše ključne kvalifikacije i po čemu se razlikujete od drugih kandidata? Kada si to pojasnite, moći ćete i napisati kvalitetnu molbu i dobar životopis. Bolje da pošaljete 5 kvalitetnih molba nego njih 50, a od kojih vas većina poslova ionako možda ne zanima.

Saznajte ovdje kako napisati dobru molbu!

Ne dramatizirajte zbog odbijenica

Postoji mnogo razloga zašto se poslodavci odluče protiv pojedinih kandidata. Ponekad se razlozi ne mogu racionalno objasniti. Rijetko tko saznaje zašto se poslodavac nije odlučio za njega. Važno je da budete svjesni da odbijenica nakon poslane molbe ili razgovora za posao nije u potpunosti usmjerena protiv vas i vaših kvalifikacija!

Razloga zašto se nisu odlučili za vas ima mnogo. Možda je oglas bio raspisan, a da se unaprijed znalo koji će kandidat dobiti posao. Moguće je da je plaća koju ste tražili bila previsoka. Nije isključeno da se pojavio kandidat koji po profilu bolje odgovara radnom mjestu. A moguće je i da je tvrtka u potpunosti odustala od zapošljavanja. Bez obzira što je stvarni razlog – vjerojatno ga nećete nikada saznati. Pokušajte stoga radije kritično razmisliti što na idućem testiranju ili razgovoru za posao možete učiniti bolje.

Doživite ovu krizu kao priliku

Vjerojatno niste prvi put u situaciji da niste zadovoljni s onim što imate. Razmislite što želite pronaći ili promijeniti – kako bi trebao izgledati posao kojeg želite? Koje poduzeće biste željeli imati kao poslodavca? Koje zadatke biste htjeli obavljati?

Svaka kriza je ujedno i velika prilika da steknete nova saznanja o sebi i da se bolje upoznate. Iskoristite je stoga za osvještavanje što je vama važno u poslovnom životu i što ni pod koju cijenu u budućnosti ne želite raditi. Otkrijte što znate najbolje raditi i što vas zaista zanima te na kojem području možete postići najbolje rezultate. Tako će vam ujedno biti i jasnije što ćete napisati u molbi i kako ćete se prezentirati potencijalnom poslodavcu.

Proces traženja posla traje

Očekujte da ćete trčati maraton. Traženje posla traje, često duže nego što u početku očekujete. Nije rijetkost da 3-6 mjeseci proleti i da i dalje niste našli novi posao. Stoga si možete olakšati ako si potragu za poslom zamislite kao maraton. A kao i za maraton, za traženje posla se treba pripremiti.

Pripreme uključuju prvenstveno detaljnu analizu oglasa za posao i sastavljanje kvalitetnog životopisa i molbe. Kasnije vas čeka priprema za testiranje i informiranje o poslodavcu kod kojeg idete na razgovor. Svako testiranje i razgovor su poput polumaratona – vježba koja će vas u konačnici pripremiti da stignete do cilja.
I zapamtite: dovoljan je samo jedan poslodavac koji će u vama prepoznati svog budućeg zaposlenika :-)!

Izgubili ste nadu da ćete ikada pronaći posao? Naučite kako ostati motivirani ako dugo tražite posao i što sve možete učiniti da povećate svoje izglede da pronađete posao!

dogovorite termin za karijerno savjetovanje