Kako odgovoriti na pitanje “Koje su Vaše slabosti?”

Marianne Martinuškarijerni kutak, razgovor za posao

slabosti

Poslodavci vas pozivaju na razgovor za posao jer vas žele osobno upoznati i tom prilikom saznati što više o vama. Žele utvrditi jeste li osoba koja se po osobnosti i radnom iskustvu uklapa u radnu sredinu. Stoga je kod nekih pitanja jasno na što su usmjerena i zašto se postavljaju. Ali postoje i ona na koja nije tako lako odgovoriti jer mnogima nije jasno zašto se uopće postavljaju. Jedno od takvih pitanja je zasigurno i pitanje “Koje su Vaše slabosti? Saznajte zašto poslodavci postavljaju ovo pitanje, što njime ustvari žele saznati o vama i kako koncipirati svoj odgovor.

Što poslodavac želi saznati kada pita koje su vaše slabosti

Poslodavac želi saznati nešto o vama što ne piše u vašem životopisu

Koliko god banalno zvučalo, jedan od razloga za postavljanje ovog pitanja je da poslodavac zaista želi saznati nešto o vama što ne piše u vašem životopisu. Odgovor na ovo pitanje vjerojatno neće presuditi hoće li vas zaposliti ili ne. No, može poslodavcima pomoći ukoliko su neodlučni, a saznali su nešto što im pomaže pri odluci da vas eliminiraju. Ovisno o vašem odgovoru, to mogu zaista biti različite stvari.

Načelno postoje profesionalne i osobne slabosti. Svojim će pitanjem stoga svakako saznati više o vama kao osobi i/ili zaposleniku.

Poslodavac želi saznati jeste li samokritični

Jedan od razloga zbog čega vas poslodavac pita koje su vaše slabosti je kako bi se pokazalo jeste li samokritični. Ujedno će saznati što poduzimate kako biste ublažili navedenu slabost. I poslodavcima je jasno da ne postoji savršen kandidat, međutim važno je da im pokažete da ste svjesni koje su vaše jake i slabe strane.

Stoga nije toliko važno imate li određenu slabost. Puno važnije je pokazati da ste je svjesni i kako radite na tome da se ne odražava na kvalitetu vašeg rada.

Poslodavac želi saznati jeste li samorefleksivni

Poslodavac osim toga želi saznati kako razmišljate o sebi, svom ponašanju i svojim postupcima. Zanima ga osim toga koliko se dobro poznajete i kako radite na sebi – faktori koji su na svakom radnom mjestu važni.

Spremnost da se pozabavite sa sobom, da pratite i analizirate kako reagirate u određenim situacijama i utvrdite gdje još postoji prostor za daljnji razvoj, preduvjeti su za profesionalni, ali i osobni razvoj svakog djelatnika.

Poslodavac testira kako se snalazite u stresnim situacijama

Pitanjem o vašim slabosti poslodavac vas dovodi pod određeni pritisak jer morate reći nešto o sebi što vam ne ide u prilog, što je zasigurno neugodno i stvara pritisak. Pogotovo na razgovoru za posao kada se obično želimo pokazati u najboljem svjetlu.

Ovisno o tome kako ćete reagirati na pitanje, pokazat ćete kako se nosite s neugodnim i stresnim situacijama. A takvih će zasigurno biti i na svakom novom radnom mjestu!

Kako pravilno odgovoriti na pitanje „Koje su Vaše slabosti?”

Nitko od nas nije savršen, međutim važno je da smo svjesni da imamo jake i slabe strane. To nam osim toga pomaže da ustanovimo na kojem radnom mjestu možemo postizati najbolje rezultate. Otkriva nam i na kojim područjima ima još prostora za osobni i profesionalni razvoj. Većina poslodavaca želi djelatnike koji su se spremni profesionalno i osobno razvijati i time pratiti razvoj poduzeća kao i promjene u poslovnom okruženju.

Razmislite o svojim slabostima

Uzmite u obzir sve gore navedeno i razmislite o svojim slabostima. Ukoliko vam to predstavlja problem, možete pitati i prijatelje ili članove obitelji. Pri tome je važno da budete svjesni da svaki čovjek ima slabosti – ako ne bismo imali mana, ne bismo imali ni vrlina.

Odaberite slabost koja vas ne eliminira kao kandidata za određeno radno mjesto

Odaberite među svojim slabostima one koje vas ne eliminiraju kao potencijalnog kandidata. Potom razmislite što ste u prošlosti poduzimali da ih ublažite ili kako ste na njima radili.

Ako primjerice niste talent za strane jezike i radno mjesto vam nije direktno povezano sa stranim klijentima, to slobodno možete navesti kao svoju slabost. Odgovorite primjerice kako vam ne leže jezici no kako ste svjesni da je važno poznavati barem jedan strani jezik i da stoga redovito čitate članke na engleskom jeziku.

Ako primjerice smatrate da vam je nepoznavanje rada u Excelu slabost, poželjno bi bilo da ste toga svjesni i da nešto poduzimate da to popravite. U ovom slučaju to može biti tečaj Excela, ali i čitanje stručne literature.

Ako se pak u pregovorima s poslovnim klijentima teško pozicionirate i to smatrate svojom slabošću, pohađanjem tečaja prodajnih vještina možete pokazati da se trudite poraditi na ovoj slabosti.

Želite na karijernom savjetovanju naučiti kako uvjeriti poslodavca da ste idealni kandidat za radno mjesto?

dogovorite termin za karijerno savjetovanje!