Kako postići zadovoljstvo na radnom mjestu?

Marianne Martinuškarijerni kutak, razvoj karijere

zadovoljstvo na radnom mjestu

Zadovoljstvo na radnom mjestu vam zvuči poput neostvarive bajke? Mnogi koji nisu zadovoljni svojim poslom smatraju da bi uz višu plaću bili daleko sretniji na svom radnom mjestu. Neki pak misle da bi im drugi šef povećao zadovoljstvo na radnom mjestu. Drugi bi se odmah složili s time da bi im trebali samo zanimljiviji zadaci.

Što čini zadovoljstvo na radnom mjestu?

Jeste li se ikada pitali što vam nedostaje za zadovoljstvo poslom? I što bi se trebalo promijeniti kako biste ujutro krenuli sretno na svoje radno mjesto?

Kada je američki institut Gallup svojevremeno proveo studiju u kojoj je usporedio zašto su rezultati dvije podružnice u kojima djelatnici imaju apsolutno identične formalne uvjete rada toliko različiti, došli su do vrlo zanimljivih zaključaka. Ustanovili su da postoji 12 kriterija koji odlučuju o tome koliko ćete biti zadovoljni na svom radnom mjestu. U što većoj mjeri je tih 12 kriterija ispunjeno, to je vaše zadovoljstvo poslom veće. Provjerite koji su to kriteriji i saznajte kako utječu na vaše zadovoljstvo na radnom mjestu!

Što dobivam od poduzeća?

Prva dva kriterija odnose se na formalno-tehničke uvjete na radnom mjestu i na ono što vam daje vaše poduzeće. Razmislite koliko biste se složili sa sljedećim izjavama:
1. “Znam što se od mene očekuje na radnom mjestu.”
2. “Raspolažem potrebnim materijalom i uvjetima rada kako bih svoj posao mogao raditi dobro i pravilno”.

Razmislite je li vam jasno što se od vas očekuje na radnom mjestu i imate li svu odgovarajuću opremu, ali i ostale uvjete da možete uspješno obavljati svoj posao i postizati zadane ciljeve. Ovi se  kriteriji prvenstveno odnose na to što vam vaše poduzeće stavlja na raspolaganje kako biste mogli dobro obavljati svoj posao. O ovome posredno ovise i vaša postignuća, stoga ovi kriteriji znatno utječu na vaše zadovoljstvo na radnom mjestu.

Što dajem svom poduzeću?

Sljedeće područje koje će odlučiti o tome koliko ste zadovoljni na poslu su aspekti vašeg doprinosa uspjehu poduzeća. Na ovo se područje odnose i sljedeći kriteriji:
3. “Imam priliku na poslu svakoga dana raditi ono u čemu sam najbolji/najbolja.”
4. “Dobio/dobila sam u posljednjih sedam dana priznanje ili pohvalu za dobro obavljen posao.”
5. “Mom nadređenom ili nekom drugom na poslu, stalo je do mene kao osobe.”
6. “Na mom radnom mjestu postoji netko tko potiče moj razvoj.”

Razmislite radite li na svom radnom mjestu poslove koji odgovaraju vašem talentu i vašim interesima. Kako se vrednuje vaš doprinos? Radite li u poduzeću koje ulaže u razvoj svojih djelatnika? Ova se pitanja odnose na vaš (radni) doprinos i na to koliko vas se cijeni što je jako važno za postizanje zadovoljstva na poslu.

Imam li osjećaj da pripadam svom poduzeću?

Kada provodimo 8 sati na dan u poduzeću, važno je da imamo osjećaj pripadnosti svom poslodavcu i svom radnom okruženju da budemo zadovoljni. Na pitanje u kojoj nam to mjeri uspijeva, dobit ćemo prema mišljenju Gallup-a odgovor ako istražimo sljedeće kriterije:
7. “Na poslu se moje mišljenje uzima u obzir.”
8. “Cilj i misija naše tvrtke mi daju osjećaj da je moj rad važan.”
9. “Moji suradnici rade predano i osjećaju obavezu svoj posao raditi kvalitetno.”
10. “Na poslu imam dobrog prijatelja.”

Razmislite kako se kolege i pretpostavljeni odnose prema vama. Kakvi su međuljudski odnosi u vašem poduzeću? Koje su vrijednosti vašeg poduzeća? Ovisno o tome koliko se prethodne tvrdnje odnose na vašu situaciju na radnom mjestu, toliko će vaša radna okolina zadovoljavati vaše potrebe za osjećajem pripadanja.

Kako možemo zajedno rasti i razvijati se?

Samo ako su prethodni kriteriji većinom ispunjeni, ima smisla istraživati kriterije vezane za vašu budućnost na radnom mjestu. Ovi kriteriji su od posebne važnosti za planiranje vaše karijere i postizanje zadovoljstva na poslu. Zato je važno istražiti koliko su zadnja 2 kriterija ispunjena:
11. “U zadnjih 6 mjeseci netko iz poduzeća razgovarao je sa mnom o mom napretku i razvoju.
12. “U protekloj godini sam u svom poduzeću imao/imala priliku nešto naučiti i dalje se razvijati”.

Razmislite prati li netko vaš rad i vaše rezultate. Imate li mogućnosti da učite nove stvari i imate li dojam da se razvijate profesionalno i osobno? Ovo su možda najvažnija pitanja ako razmišljate o promjeni radnog mjesta.

Želite saznati uz pomoć stručnjaka kako možete postići veće zadovoljstvo na radnom mjestu?
dogovorite karijerno savjetovanje