Što napraviti kada dobijete otkaz?

Marianne Martinuškarijerni kutak, traženje posla

otkaz

Dobili ste otkaz i kroz glavu vam prolazi stotinu pitanja?

Kada dobijemo otkaz, ne gubimo samo izvor prihoda, već nam je odjednom ugrožena naša cijela egzistencija. Često ujedno gubimo i samopouzdanje i povjerenje u sebe. Javljaju se ljutnja, strah i tuga. Ne znamo što nas čeka u budućnosti i gubimo sliku o sebi koju smo do tada imali. Odjednom se osjećamo odbačeni i bezvrijedni.

Otkaz se može dogoditi svakome

Otkaz se danas može dogoditi gotovo svakome i  skoro nitko više nema sigurno radno mjesto do kraja svog radnog vijeka. Restrukturiranja, prodaja tvrtki, svjetske krize i gašenja zbog neprofitabilnosti nisu više rijetke pojave, već se događaju sve češće. U privatnom sektoru to često znači da veliki broj ljudi dobije otkaz, a da otkazivanju radnog odnosa najčešće nisu pridonijeli svojim propustima. Stoga ako ste izgubili posao ili očekujete otkaz, važno je znati što sve morate poduzeti kako biste što lakše krenuli dalje i pronašli novi posao.

Dajte si vremena da prihvatite otkaz

Dobiti otkaz veliki je stres i po razini stresa se može usporediti s gubitkom bliske nam osobe. Stoga je važno da si date vremena za prihvaćanje činjenice da će vam se život promijeniti od temelja. Ipak ste na radnom mjestu provodili često i više od osam sati dnevno, stekli ste prijatelje i možda se dobrim dijelom definirali preko vašeg posla što nije neobično.

Sasvim je normalno da u početku ne možete vjerovati što vam se događa. Tipični osjećaji koji se u tim trenucima javljaju su osjećaj tuge i povrijeđenosti. Možda ste izgubili svaku motivaciju da se ustanete ujutro i osjećate se tjeskobno. Ili ste pak ljuti i ljutnju biste najradije ispoljili na svom poslodavcu. Sve to je normalno. Međutim, ovo zadnje obično je najlošiji izbor jer ćete sami sebi najviše naškoditi. Razumljivo je da imate potrebu osvetiti se poslodavcu, no budite svjesni da ćete time prouzročiti nove probleme.

Stoga je važno da si date vremena kada dobijete otkaz. Budite tužni, ljuti i povrijeđeni jer imate puno pravo tako se osjećati. Ukoliko se osjećate tjeskobno ili anksiozno, možete i potražiti pomoć stručnjaka, pogotovo ako to stanje potraje duže.

Potražite podršku

Kada nam se nešto dogodi što nam naruši cijelu naš osjećaj sigurnosti, pa i sliku o nama koju smo imali kao djelatnik određene tvrtke, jako će nam pomoći da to podijelimo s nekim. Zato je važno da potražite podršku kod svoje obitelji ili kod svojih prijatelja. Ispričajte im kako se osjećate. Možda su vaše osobe od povjerenja i same doživjele otkaz pa će vas posebno dobro razumjeti. Vidjet ćete da će vam pomoći da vas netko sasluša i razumije. Pogotovo ako tražite pogrešku kod sebe, ako se pitate jeste li mogli nešto napraviti što bi spriječilo otkaz. Pomoći će vam čuti kako drugi vide vašu situaciju, posebice ako vas dobro poznaju.

Potražiti podršku nije sramota, već je znak da se dobro brinete za sebe. Iako mnoge stvari možemo učiniti sami, u teškim trenucima bit će nam lakše ako nas netko vidi i čuje. Stoga se nemojte povlačiti u osamu, već potražite društvo osoba kojima vjerujete i koje vas žele saslušati. Ukoliko ih ne želite opterećivati ili imate osjećaj da vas nitko ne razumije, opcija može biti i stručnjak za karijerno savjetovanje.

Ustanovite svoju financijsku situaciju

Zajedno uz šok i nevjericu da ste izgubili posao, pojavljuje se i pitanje od čega ćete ubuduće živjeti. Zbog toga je vrlo važno da čim prije saznate sva svoja prava i ustanovite imate li pravo na otpremninu kao i visinu otpremnine. Uzmite svoj Ugovor o radu, Kolektivni ugovor i Pravilnik o radu i saznajte koja prava imate u poduzeću za koje ste radili. Informaciju o zakonskoj visini otpremnine ćete pronaći u Zakonu o radu.

Osim toga, svakako čim prije otiđite na Zavod za zapošljavanje i saznajte koja prava imate kao nezaposlena osoba. Ispitajte kolika ćete biti vaša naknada za nezaposlenost ukoliko je imate pravo koristiti i koliko dugo ćete je primati. Raspitajate se također postoje li ikakve mjere koje biste mogli koristiti. Jedna od mogućnosti je također da umjesto naknade dobijete poticaj za samozapošljavanje. Ako ste član sindikata, tamo možete također potražiti pravnu pomoć i saznati svoja prava.

Kada ste dobili otkaz, vrlo je važno da čim prije utvrdite svoju financijsku situaciju i da saznate koliko mjeseci možete financijski preživjeti kao nezaposlena osoba. Na taj način ćete umanjiti strah koji je tim veći ako ne znate što nas očekuje.

Dogovorite svoje obaveze tijekom otkaznog roka

Ako vam poslodavac nije prilikom davanja otkaza rekao što tijekom otkaznog roka očekuje od vas, morate to saznati čim prije. Isti je slučaj ako niste sigurni jeste li čuli i razumjeli sve informacije, s obzirom da ste vjerojatno bili pod velikim stresom.

Mnogi poslodavci razriješe svoje djelatnike obaveze dolaska na posao tijekom otkaznog roka. Drugi će pak inzistirati da dolazite do zadnjeg dana na posao. Važno je da saznate što se od vas očekuje. Ako poslodavac inzistira da i tijekom otkaznog roka dolazite na posao, saznajte pod kojim uvjetima možete tijekom radnog vremena otići na razgovor za posao ili na Zavod za zapošljavanje. Većina poslodavaca vam to neće uskratiti.

Koliko god vam teško padalo i dalje dolaziti na radno mjesto, nemojte činiti stvari zbog kojih ćete kasnije požaliti i zbog kojih možete imati neugodne posljedice. Obično se kaže da svaku osobu susrećemo dva puta u životu, pogotovo ako ste radili u segmentu koji nije velik u maloj državi poput Hrvatske. Važno je da ne spalite mostove iza sebe jer bi vas to moglo u budućnosti stajati novog radnog mjesta. Budite svjesni da poslodavci znaju kontaktirati bivše poslodavce kako bi saznali kakav ste bili djelatnik. Osim toga, u interesu vam je dobiti dobru preporuku da čim prije pronađete novi posao.

Saznajte što vam poslodavac sve nudi

Pogotovo ako se radi o restrukturiranju, poslodavci osim otpremnine svojim radnicima znaju ponuditi i druge beneficije kada im otkazuju Ugovor o radu. Saznajte je li vaš poslodavac pripremio nešto poput toga za djelatnike kojima daje otkaz.

Možda vas je spreman preporučiti kod drugog poslodavca ili vam uz otpremninu nudi još druge pogodnosti – produženi otkazni rok kako biste imali dovoljno vremena pronaći novi posao ili edukacije gdje ćete naučiti kako tražiti posao i pripremiti se za razgovore za posao. Možda u vašoj tvrtki postoji i služba koja vam interno nudi edukaciju za traženje novog posla – od pisanja zamolbe preko pisanja životopisa i organizacije traženja posla. Važno je da saznate sve opcije koje vam mogu pomoći da čim prije nađete novo radno mjesto.

Počnite čim prije s traženjem posla

Traženje posla traje, pogotovo ako želite pronaći radno mjesto koje će odgovarati vašem iskustvu i vašim afinitetima. Stoga čim prije aktualizirajte svoj životopis ili sastavite novi životopis. Saznajte ovdje kako napisati kvalitetni životopis i dobru zamolbu.

Razmislite u kojim biste tvrtkama željeli radili i pokušajte saznati imaju li otvorena radna mjesta. Možda poznajete ljude u tvrtkama koje bi vam bile zanimljive kao poslodavac? Osim toga, razglasite čim prije u svom krugu obitelji i prijatelja da tražite posao. Često je to najlakši način da pronađete novi posao.

Drugi način je tražiti posao preko oglasa. Pratite redovito stranice za traženje posla mojposao.net i posao.hr kao i stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ako traženje posla isključivo fokusirate na oglase, važno je da šaljete kvalitetan životopis i individualiziranu molbu za radna mjesta za koja ste kvalificirani i koja vas privlače.

LinkedIn je mjesto gdje također možete pronaći oglase za posao. Odaberite kategoriju „Jobs“ i pretražiti sve oglase koje se nude u Hrvatskoj na način da kao ključnu riječ koristite „Croatia“. Prednost LinkedIn-a je što ćete tamo pronaći oglase za posao koji obično nisu oglašeni na portalima za traženje posla.

Za mnoge je trenutak kada ostaju bez posla ujedno i trenutak da se odlučuju na promjenu, posebice ako su dobili otpremninu koja im omogućuje da duži period mogu tražiti novi posao. Možda razmišljate o prekvalifikaciji, promjeni karijere, odlasku u inozemstvo ili o pokretanju vlastitog posla.

Ako niste sigurni u kojem smjeru želite krenuti i ako vam je potrebna stručna podrška, karijerno savjetovanje vam također može biti od velike pomoći. 

pošalji upit za karijerno savjetovanje