Ima li otvorena molba smisla?

Marianne Martinuštraženje posla, životopis i molba

Otvorena molba

 

Ima li otvorena molba smisla jedno od od čestih pitanja koje moji klijenti postavljaju.

Vjerojatno ste, slušajući kako se ljudi zapošljavali, već i sam zaključili da ne postoji jedan jedini i garantirani način kako pronaći posao. Otvorena molba je samo jedan od načina kako se može tražiti posao. Upitate li primjerice prijatelje kako su pronašli posao, svatko će vam ispričati nešto drugo. Tako su se neki javili na oglas, drugi pak saznali od nekog da je radno mjesto upražnjeno. Neke je njihov poslodavac pronašao na Linkedin-u ili preko headhuntera, dok je kod nekih pak otvorena molba urodila plodom.

Saznajte o čemu valja promisliti i kojih se pravila treba držati ako želite koristiti otvorene molbe za traženje posla.

 Što je otvorena molba?

Pod otvorenom molbom za posao smatra se kontaktiranje poslodavca iako nije raspisao natječaj za radno mjesto. Otvorenom molbom dajete do znanja da ste zainteresirani kandidat u slučaju da će se tražiti zaposlenik vašeg profila. Iako se zove „otvorena molba“, to je ustvari netočan naziv. Kada poslodavcu želite ponuditi svoje usluge, a da on nije objavio oglas, najvažniji dio kojeg dostavljate je ustvari životopis, a ne molba.

Molba u ovom slučaju mora biti kratka i sadržati samo osnovne elemente dopisa. Ako molbu šaljete elektronskom poštom, napišite kratki tekst u e-mail-u u kojemu kratko navodite po čemu se ističete i kako bi vam bilo drago da vas poslodavac kontaktira ako će tražiti kandidata vašeg profila.

Ono što je prilikom slanja otvorene molbe najvažnije je vaš životopis. Stoga se potrudite da u CV-u jasno i pregledno prikažete svoje radno iskustvo. Provjerite ovdje kako napisati dobar životopis.

 Velika poduzeća i korporacije

Zbog često rigidno definiranih procesa zapošljavanja, otvorene molbe nisu idealni način traženja posla u velikim poduzećima i korporacijama. Što ne znači da ovaj način ne može i u velikim poduzećima uroditi plodom. Važno je samo imati na umu da to nije idealan način traženja posla u velikim kompanijama.

Ako ste zainteresirani za radno mjesto u nekoj korporaciji, a trenutno nema oglašenih radnih mjesta, postoji bolji način za iskazivanje vašeg interesa. Provjerite postoji li na internetskoj stranici poduzeća mogućnost da svoje podatke unesete u bazu kandidata. Velika poduzeća na taj način često traže zaposlenike!

 Mala i srednja poduzeća

Mala i srednje velika poduzeća daleko su bolji odabir za slanje ili osobno dostavljanje otvorene molbe. Jedan od razloga je da često nemaju mehanizme zapošljavanja poput velikih poduzeća. Osim toga obično je daleko vjerojatnije da će vaša molba i životopis završiti u pravim rukama jer su putevi prosljeđivanja dokumentacije unutar manje tvrtke kraći i izravni. Stoga je važno da prije slanja pokušate saznati mail adresu kontakt osobe za zapošljavanje. Ako osobno dođete u poduzeće, pitajte tko je osoba s kojom možete popričati vezano za zapošljavanje. Ovdje je također važno da imate životopis koji će na jasan i pregledan način prikazati vaše radno iskustvo.

 Osobna dostava otvorene molbe

Iako ćete od mnogih strana čuti da poslodavci ne vole tzv. „padobrance“ koji osobno i bez poziva donose svoj životopis, ne znači da to ne može uroditi plodom. Ovo pravilo posebno vrijedi za sve one koji traže posao u manjim poduzećima i uredima. Ako se odlučite na ovaj pothvat, važno je da se dobro pripremite. Sastavite kvalitetan CV i kratku molbu i ponesite ih sa sobom. Odjenite se kao da idete na razgovor za posao i budite spremni da će vas možda odmah pozvati na kratki razgovor. Stoga je važno da znate osnovne činjenice o poslodavcu kod kojeg idete i da možete reći zašto se baš njima javljate.

Ako ste u potrazi za poslom, važno je da iskoristite sve mogućnosti koje vam se nude. Ono što je osim toga važno da se na pozitivan način ističete od konkurencije. Tako ćete povećati svoje izglede da pronađete posao.

Otvorena molba je stoga svakako jedan način kako možete tražiti posao, no nikako ne bi trebala biti jedini. Imajte na umu da ponekad pronaći posao ovisi i o sreći i da se zna dogoditi da je dovoljno “biti u pravo vrijeme na pravom mjestu.“. Sretno s traženjem posla!

Dosta vam je traženja posla i želite napokon pronaći posao s kojim ćete biti zadovoljni?

dođite na karijerno savjetovanje!