Koje informacije prikupiti prije intervjua za posao?

Marianne Martinuškarijerni kutak, razgovor za posao

Nakon bezbroj poslanih molba napokon te zovu na intervju za posao. Želiš se dobro pripremiti i maksimalno iskoristiti priliku koju ti je poslodavac dao. Kako bi se ova prilika zaista pretvorila u šansu za posao, moraš se dobro pripremiti.

Saznaj kojim se informacijama obavezno moraš naoružati prije odlaska na razgovor za posao.

Opće informacije o tvrtki

Pod općim informacijama o tvrtki smatraju se:

– djelatnost tvrtke – čime tvrtka zarađuje svoj novac
– „zvijezda“ među proizvodima i uslugama – po kojem proizvodu ili usluzi je tvrtka poznata
– veličina i vrsta tvrtke – koliko otprilike ljudi radi u tvrtki i da li je pretežito u privatnom ili državnom vlasništvu

Informacije iz oglasa su jednako važne

Mnogi prije intervjua zaborave ponovno pogledati oglas. No, oglas je jedan od najvažnijih alata prilikom pripreme za intervju za posao. Stoga obavezno ponovno pročitaj oglas prije nego što ideš se ideš predstaviti poslodavcu. Razmisli koje točke su ti nejasne – time ćeš ujedno dobiti “materijala”  za dio kada poslodavac obično pita „Imate li još pitanja?“. Ukoliko se u oglasu spominje nešto što ne razumiješ, obavezno se prethodno informiraj o čemu je riječ.

Informacije o mjestu razgovora za posao i o sugovorniku

Zvuči banalno, no zaista se događa da se nađeš ispred pravog kućnog broja, a onda ne znaš na kojem katu se nalazi tvrtka. Stoga prije odlaska obavezno istraži gdje moraš doći, kome se moraš javiti i s kime ćeš razgovarati. Ukoliko ne znaš te podatke, bolje je nazvati i ponovno pitati nego kasniti 20 minuta jer nisi uspjela pronaći tvrtku.

Informacije o mogućem početku rada i željenoj plaći

Ono što poslodavci često pitaju, a tražitelji posla ponekad ne pripreme je informacija o tome kada možeš najranije početi raditi. Odgovor na ovo pitanje stoga obavezno prethodno potraži u svom Ugovoru o radu.

Visina željene plaće je još jedna informacija koju moraš znati kada ideš na intervju za posao. Pri tome je jedna mogućnost da odrediš okvir, a ne točnu cifru. Bilo kako bilo, to je informacija bez koje ne bi trebalo krenuti na intervju za posao!

Želiš briljirati na razgovoru za posao? Dođi na karijerno savjetovanje i maksimalno se pripremi za svoj razgovor s potencijalnim poslodavcom!

dogovori termin za karijerno savjetovanje