Kako odrediti visinu plaće koju želite zaraditi?

Marianne Martinuškarijerni kutak, razvoj karijere

Kako odrediti plaću

Visina plaća je tema koja mnogima zadaje glavobolju kada se pripremaju za razgovor za posao. Dok neka poduzeća već u oglasima naznače visinu plaće, mnogi poslodavci u Hrvatskoj vam plaću ne otkriju još ni u 2. krugu razgovora.

Kako stoga odrediti visinu plaće koju ćete tražiti na razgovoru za posao?

Uloga plaće

Plaća za svakog pojedinca ima drugačiji značaj. Ovisi o kvalifikacijama i radnom iskustvu, o životnim prilikama, o potrebama i željama kao i o osobnosti pojedinca. To ujedno i objašnjava kako netko može biti zadovoljan s 5000 kn plaće, dok netko drugi ni s 10.000 kn plaće nema dojam da postiže svoje ciljeve.

Zato je važno da za sebe utvrdite visinu plaće koju želite i možete postići.

Koliko morate zaraditi za svoje životne potrebe?

Mnogi nisu sigurni kako odrediti plaću koju žele zaraditi. Zbog toga je za početak važno staviti sve troškove na papir. Utvrdite koja plaća vam je minimalno potrebna kako biste pokrili svoje životne troškove.

Ovaj je korak je osim toga važan kako biste osvijestili koje su ustvari vaše potrebe. Iznimno je važno znati koliko novaca morate zaraditi kako biste mogli voditi život bez stalnog financijskog pritiska i nezadovoljstva

Koju plaću možete zaraditi svojim obrazovanjem , iskustvom i zanimanjem?

Jednom kada ste utvrdili koliko vam novaca treba mjesečno kako biste pokrili sve troškove, važno je istražiti koje plaće poslodavci plaćaju za radno mjesto za koje ste kvalificirani. Jedan način je da se raspitate među svojim kolegama i prijateljima, članovima obitelji i poznanicima. Pri tome budite svjesni da vam možda neće svatko htjeti otkriti taj podatak.
Drugi način je da na internetskoj stranici mojaplaca plaće unutar određenog zanimanja. Imajte pri tome na umu da će vam dobar poslodavac ponuditi i višu plaću ukoliko vas zaista želi zaposliti. Naravno pod uvjetom da ta sredstava ima u svom budžetu.

Koja se plaća trenutno nudi na tržištu?

Nakon što ste istražili kako tržište diše, sljedeći je korak utvrditi koliko su vam poslodavci trenutno zaista spremni platiti na temelju vašeg iskustva i znanja. A to jedino možete otkriti prijavljujući se na poslove i odlazeći na razgovore za posao.

Pri tome možete poslodavcima navesti okvir plaće koju očekujete, a potom saznati uklapa li se vaša predodžba u politiku plaća poslodavca.

Politika plaća poslodavca

Kakve god želje i prohtjeve imali, morate biti svjesni da svaki poslodavac kod koga idete na razgovor za posao ima svoju politiku plaća.

U svim državnim institucijama i javnim poduzećima su plaće unaprijed zakonom definirane i ne podliježu pregovorima. Ovdje zaista vrijedi poslovica „Uzmi ili ostavi.“

Ako pak pregovarate s privatnim poduzećem, stvari stoje drugačije. Svako poduzeće obično ima internu politiku plaće, međutim često postoji i prostor za pregovore, pogotovo ako vas poslodavac silno želi zaposliti.

Pored plaće tu se često nude još i druge beneficije poput 13. plaće, božićnice i regresa, prijenosnog računala, službenog mobitela, službenog vozila, pa čak i stambenog prostora.

Koliko hitno trebate novi posao?

Ako odlazite na razgovore za posao i razbijate glavu koju visinu plaće biste trebali tražiti, svakako treba uzeti i u obzir koliko hitno tražite posao. Jeste li još zaposleni? Ili vam hitno treba novi posao jer ste ostali bez posla?Važno je razdvojiti ove dvije pozicije!

Nezaposleni ste

Nezaposleni ste, a nudi vam se posao uz plaću koja nikako ne udovoljava vašim potrebama? Odlučite možete li si priuštiti odbiti ponudu i tražiti dalje posao s plaćom koju želite. Kod ove odluke će vam pomoći jednostavna računica, a to je utvrditi koliko dugo možete živjeti bez prihoda. Prihvaćanje posla s preniskom plaćom ne znači da ćete do kraja zarađivati manje nego što vam treba za život, već da ćete barem privremeno pokrivati dio svojih troškova!

Zaposleni ste

Ako ste pak zaposleni, vaša je pozicija daleko bolja. Nakon što ste ustanovili koliku plaću želite, slijedi slanje molbe i odlazak na razgovore za posao. S obzirom da vam se ne žuri, zaista možete u miru tražiti poslodavca koji vam je spreman ponuditi visinu plaće kakvu priželjkujete! A čak i ako se to ne dogodi, možda će vam poslodavac ponuditi neke druge benefite koji će vam biti kompenzacija za dio plaće!
 I dalje vam je teško odrediti visinu plaće? javite mi se