Koliko dugo poslodavci pregledavaju jedan životopis?

Marianne Martinuškarijerni kutak, životopis i molba

poslodavci

Kada se prijavljujete na oglas za radno mjesto, prvenstveno vaš životopis odlučuje o tome hoće li vas poslodavci prepoznati kao kvalitetnog kandidata i pozvati na razgovor za posao. Jeste li stoga ikada razmišljali o tome koliko vremena prosječno poslodavac posvećuje jednom životopisu? I jeste li i shodno tome strukturirali svoj životopis?

Poslodavci prosječno potroše 6 sekundi na jedan životopis

Studija koju je proveo portal The Ladders za 2017. godinu, među ostalim istražila je koliko vremena stručnjaci za ljudske potencijale prosječno posvete jednom životopisu. Rezultat će mnogima zvučati poražavajući: naime, poslodavci jednom CV-u prosječno posvete samo 6 sekundi!

Automatski se nameće i sljedeće pitanje: Na koje dijelove se fokusiraju poslodavci u tih 6 sekundi?

Poslodavce najviše zanima 6 informacija

Prema gore spomenutoj studiji poslodavce prvenstveno zanima sljedećih 6 informacija:

  • ime
  • sadašnje radno mjesto/ naziv tvrtke
  • prethodno radno mjesto / naziv tvrtke
  • početak rada na sadašnjem radnom mjestu
  • početak i kraj rada na prethodnom radnom mjestu
  • obrazovanje

Do ovih podataka došlo se pomoću metode praćenja pogleda što je omogućilo identificirati koje informacije poslodavci zapravo čitaju u životopisima. Rezultat tog mjerenja jasno prikazuje u što je uperen pogled osoba koje provode selekciju kandidata:

Zadovoljava li vaš životopis kriterije poslodavaca?

Stavite se u poziciju poslodavca i provjerite mogu li poslodavci lako pronaći ovih 6 ključnih informacija u vašem životopisu. Zapitajte se osim toga jeste li ih prikazali na potpuni i jasan način?

Ako je vaš stav do sada bio da poslodavci imaju neograničeno vremena, da isprintaju vaš cijeli životopis i strpljivo u njemu traže informacije koje ste im prikazali, vrijeme da promijenite svoje mišljenje! Saznajte ovdje kako napisati dobar životopis i povećajte na taj način svoje izglede da vas pozovu na dugo očekivani razgovor za posao!

Želite saznati kako vas predstavlja vaš životopis? Zatražite stručni feedback kako unaprijediti svoj CV!

pošalji upit!