IMG_1656 (2)

Marianne Martinuš

Rođena sam 1975. u Münchenu, Njemačka. Nakon završetka jezične gimnazije preselila sam u Zagreb gdje sam završila studij njemačkog i engleskog jezika i književnosti, edukaciju za HR managera (Volksbankenakademie Beč) i edukaciju iz kliničke geštalt psihoterapije (IGW Würzburg).

Radila sam dvadesetak godina u raznim velikim međunarodnim koncernima u sektorima revizije, trgovine, banke, osiguranja i projektiranja. Već na samom početku svog rada sam primijetila da nezadovoljno odlazim na posao. Shvatila sam da radim posao koji me ne ispunjava koliko bih to željela i koji me ne veseli.

Odlučila sam da ne želim raditi osam sati dnevno posao koji mi ne predstavlja izazov. Tada sam krenula istraživati sebe i svoje potencijale jer sam željela shvatiti što zapravo želim raditi. Taj proces i dalje traje.

Postizanje zadovoljstva u profesionalnom životu područje je osobnog razvoja koje me posebno zanima jer se njime bavim preko deset godina. Iz osobnog iskustva znam koliko zna biti teško otkriti i slijediti svoj profesionalni put. Jednako važno je prepoznati kada profesionalni put kojeg smo odabrali u prošlosti, više ne odgovara našim današnjim potrebama. Stoga smatram da je razvoj karijere proces koji traje sve dok smo radno aktivni.

Rad s ljudima me posebno veseli i volim ih podržavati u upoznavanju sebe, otkrivanju svojih potencijala i slijeđenju svojih interesa.

Što je karijerno savjetovanje

Karijerno savjetovanje je kombinacija treninga vještina potrebnih za traženje posla s elementima osobnog razvoja.

Na našu karijeru ne utječe samo poslovni dio života, već i naš osobni život. Karijerno savjetovanje spaja upravo ta dva elementa. Osim treninga vještina uključuje i elemente osobnog razvoja usmjerenog ka osobnom rastu i rješavanju nedoumica i/ili problema iz profesionalnog i osobnog života.

Tijekom karijernog savjetovanja tako svoje klijente podržavam u procesu upoznavanja, razumijevanja i prihvaćanja sebe, otkriću vlastitih profesionalnih afiniteta i osobnih potencijala, razvoju karijernih ciljeva te u traženju posla.

Kako radim

Ne postoji jedan obrazac po kojemu radim jer su svaki klijent i njegova karijera različiti.

Svaka osoba je jedinstvena i ima drugačiju životnu priču. Mišljenja sam da ne postoji jedan jedini posao iz snova koji će pojedinca učiniti cijeli život sretnim – daleko važnije je živjeti svoje vrijednosti i interese na razne načine i mijenjati radno mjesto kada ono više ne odgovara našim potrebama. Stoga svakom klijentu pristupam individualno, uzimajući u obzir njegovu trenutačnu životnu situaciju i poštujući njegove ciljeve i želje.

Prije prvog susreta koristim postojeći životopis klijenta kao pripremu za prvi susret kao i informacije koje sam dobila od klijenta kada me kontaktirao. Time radim upravo ono što rade poslodavci – na temelju životopisa postavljam hipoteze o klijentu i bilježim pitanja koja proizlaze iz CV-a.

U prvom razgovoru prikupljam osnovne informacije o profesionalnom i osobnom životu klijenta te postavljam pitanja koja rezultiraju iz analiziranog životopisa i odgovaram na pitanja klijenta. Potom zajedno s klijentom formuliram ciljeve koje želi postići pomoću karijernog savjetovanja.

Ciljevi karijernog savjetovanja mogu biti različiti. Mogu primjerice glasiti:

• Želim otkriti kojim se poslom želim baviti
• Želim istražiti mogućnosti što sve mogu raditi
• Želim promijeniti sadašnji posao
• Želim pronaći posao
• Želim napisati kvalitetan životopis i/ili molbu
• Želim se pripremiti za uspješno predstavljanje na razgovoru za posao
• Želim postići zaokret u karijeri i ne znam gdje započeti
• Želim se odlučiti za ili protiv ponuđenog posla
• Želim se odlučiti za ili protiv prekvalifikacije ili edukacije
• Želim se preseliti u inozemstvo i tamo pronaći posao
• Želim otkriti što je izvor mog nezadovoljstva na radnom mjestu

Što dobivate na karijernom savjetovanju

Na karijernom savjetovanju unaprijedit ćeš razne vještine potrebne za traženje posla:

– Kako napisati kvalitetan CV i molbu i kako zorno prikazati svoje radno iskustvo i svoje vještine.

– Kako se predstaviti na razgovoru za posao i kako uspješno odgovoriti na tipična pitanja poslodavaca.

– Kako uspješno tražiti i pronaći posao te kako se nositi stresom vezanim za traženje posla.

– Pronaći ćeš rješenja za nedoumice i/ili probleme iz profesionalnog i osobnog života i otkriti koji su tvoji potencijali, kako i gdje ih koristiti i kako postići zadovoljstvo u profesionalnom i osobnom životu.

U mom dugogodišnjem radu s klijentima se pokazalo da loša iskustva iz „poslovne prošlosti“ ili nedoumice i problemi u privatnom životu često blokiraju klijente kod traženja posla i uspješnog razvoja njihove karijere. Stoga sam mišljenja da je usredotočenost na sadašnju situaciju kao i rješavanje „nezavršenih poslova iz prošlosti“ važni korak u daljnjem razvoju svake karijere. Zbog toga je osobni razvoj jednako važan za uspješan razvoj karijere kao i savladavanje vještina za uspješno traženje posla.

Po potrebi s klijentima radim i na njemačkom i engleskom jeziku.

Želiš saznati više?

kontaktirajte me!kli