IMG_1656 (2)

Marianne Martinuš

Rođena sam 1975. u Münchenu, Njemačka. Nakon završetka jezične gimnazije preselila sam u Zagreb gdje sam završila studij njemačkog i engleskog jezika i književnosti, edukaciju za HR managera i edukaciju iz gestalt terapije.

Radila sam dvadesetak godina u raznim velikim međunarodnim koncernima u sektorima revizije, trgovine, banke, osiguranja i projektiranja. Kada sam primijetila da nezadovoljno odlazim na posao, shvatila sam da ustvari radim posao koji me ne ispunjava niti veseli. Nisam željela raditi osam sati dnevno posao koji mi ne predstavlja izazov. Tada sam krenula istraživati sebe i svoje potencijale jer sam željela shvatiti što zapravo želim raditi.

Svoj sam profesionalni put dugoročno promijenila kada sam se nakon završetka fakulteta odlučila dalje školovati.

Postizanje zadovoljstva u profesionalnom životu područje je osobnog razvoja koje me posebno zanima jer sam se njime godinama intenzivno bavila i znam iz osobnog iskustva koliko zna biti teško otkriti i slijediti svoj profesionalni put.

Rad s ljudima me posebno veseli i volim ih podržavati u upoznavanju sebe, otkrivanju svojih potencijala i slijeđenju svojih interesa.

Što je karijerno savjetovanje

Karijerno savjetovanje je kombinacija treninga vještina potrebnih za traženje posla s elementima osobnog razvoja.

Na našu karijeru ne utječe samo poslovni dio života, već i naš osobni život. Karijerno savjetovanje spaja upravo ta dva elementa. Osim treninga vještina uključuje i elemente osobnog razvoja usmjerenog ka osobnom rastu i rješavanju nedoumica i/ili problema iz profesionalnog i osobnog života.

Tijekom karijernog savjetovanja tako svoje klijente podržavam u procesu upoznavanja sebe, otkriću vlastitih profesionalnih afiniteta i osobnih potencijala, razvoju karijernih ciljeva te u traženju posla.

Kako radim

Ne postoji jedan obrazac po kojemu radim jer je svaki klijent različit.

Svaka osoba je jedinstvena i ima drugačiju životnu priču. Mišljenja sam da ne postoji jedan jedini posao iz snova koji će pojedinca učiniti sretnim – daleko važnije je živjeti svoje vrijednosti i interese na razne načine. Stoga svakom klijentu pristupam individualno, poštujući njegove ciljeve i želje.

Prije prvog susreta koristim postojeći životopis klijenta kao pripremu za prvi susret kao i informacije koje sam dobila od klijenta kada me kontaktirao. Time radim upravo ono što rade poslodavci – na temelju životopisa postavljam hipoteze o klijentu i bilježim pitanja koja proizlaze iz CV-a.

U prvom razgovoru prikupljam osnovne informacije o profesionalnom i osobnom životu klijenta te postavljam pitanja koja rezultiraju iz analiziranog životopisa i odgovaram na pitanja klijenta. Potom zajedno s klijentom formuliram ciljeve koje želi postići pomoću karijernog savjetovanja.

Ciljevi karijernog savjetovanja mogu biti različiti. Mogu primjerice glasiti:

• Želim otkriti kojim se poslom želim baviti
• Želim istražiti mogućnosti što sve mogu raditi
• Želim promijeniti sadašnji posao
• Želim pronaći posao
• Želim napisati kvalitetan životopis i/ili molbu
• Želim se pripremiti za uspješno predstavljanje na razgovoru za posao
• Želim postići zaokret u karijeri i ne znam gdje započeti
• Želim se odlučiti za ili protiv ponuđenog posla
• Želim se odlučiti za ili protiv prekvalifikacije ili edukacije
• Želim se preseliti u inozemstvo i tamo pronaći posao

Što dobivate na karijernom savjetovanju

Na karijernom savjetovanju unaprijedit ćete razne vještine potrebne za traženje posla:

– Kako napisati kvalitetan CV i molbu i kako zorno prikazati svoje radno iskustvo i svoje vještine.

– Kako se predstaviti na razgovoru za posao i kako uspješno odgovoriti na tipična pitanja poslodavaca.

– Kako uspješno tražiti i pronaći posao te kako se nositi stresom vezanim za traženje posla.

– Pronaći ćete rješenja za nedoumice i/ili probleme iz profesionalnog i osobnog života i otkriti koji su vaši potencijali, kako i gdje ih koristiti i kako postići zadovoljstvo u profesionalnom i osobnom životu.

U mom dugogodišnjem radu s klijentima se pokazalo da loša iskustva iz „poslovne prošlosti“ ili nedoumice i problemi u privatnom životu često blokiraju klijente kod traženja posla i uspješnog razvoja njihove karijere. Stoga sam mišljenja da je usredotočenost na sadašnju situaciju kao i rješavanje „nezavršenih poslova iz prošlosti“ važni korak u daljnjem razvoju svake karijere. Zbog toga je osobni razvoj jednako važan za uspješan razvoj karijere kao i savladavanje vještina za uspješno traženje posla.

Po potrebi s klijentima radim i na njemačkom i engleskom jeziku.

Želite saznati više? kontaktirajte me!