Kako napisati dobru molbu za posao?

Marianne Martinuškarijerni kutak, životopis i molba

molba-posao

Došao je taj trenutak – odlučili ste se napisati molbu za posao i potražiti sreću na drugom radnom mjestu. Puni motivacije ste sjeli za računalo, jer ipak ćete možda napokon promijeniti posao! I onda odjednom zastajete, jer vam postaje jasno da ustvari ne znate kako započeti s pisanjem molbe. No, to ne mora biti tako! Saznajte koje korake morate poduzeti kako biste napisali dobru molbu!

Svrha molbe za posao

Prije pisanja molbe, važno je da osvijestite što je ustvari svrha molbe. To će vam znanto olakšati pisanje molbe.

Za razliku od životopisa koji sadrži detaljne podatke o vama, u molbi trebate prikazati poslodavcu kako ste upravo VI kandidat kojeg traži. Molbom za posao trebate postići da vas potencijalni poslodavac prepozna kao zanimljivog kandidata.
To znači da u molbi jasno morate prikazati kako raspolažete traženim iskustvom, znanjem i vještinama koje je poslodavac naveo u oglasu za posao. To je ujedno i razlog zašto ne postoji jedna univerzalna molba za posao, jer je svaki oglas različit.
I konačno, molbom trebate potaknuti poslodavca da vas želi osobno upoznati i pozvati na razgovor za posao.

Važno je da sve gore navedeno prilikom pisanja molbe imate na umu. Kako stoga postići da vaša molba zadovolji sve gore opisane kriterije?

Potražite ovdje primjere molbe.

Pripreme prije pisanja molbe

Prije nego što započnete s pisanjem, morate se pripremiti za pisanje molbe. Potreban vam je oglas na koji se javljate kao i vaš životopis.

U oglasu se nalaze sve informacije o radnom mjestu i o željenom profilu kandidata što vam je glavna orijentacije prilikom pisanja molbe. Osim toga ćete tamo pronaći i sve podatke o poslodavcu i/ili kontakt osobi koji vam trebaju za sastavljanje molbe.

Pored oglasa vam treba i popis svih poslova koje ste radili i koji čine vaše radno iskustvo. U idealnom slučaju, ti se podaci nalaze u vašem životopisu. Ukoliko se ne nalaze u vašem CV-u,  prvo morate napisati životopis. Pronađite ovdje pravila kako napisati dobar životopis.

Tek kada imate sve gore navedene podatke možete krenuti s pisanjem molbe.

Struktura i formalni kriteriji molbe

Molba za posao ima određenu strukturu i mora sadržavati sljedeće elemente:

podaci o pošiljatelju ime, prezime, ulica, grad
podaci o primatelju naziv tvrtke (uključujući pravni oblik – d.o.o., d.d. itd.), naziv kontakt osobe ukoliko je navedena u oglasu, ulica, grad
mjesto i datum U Zagrebu, 01.02.2019. ili U Zagrebu, 01. veljače 2019.
predmet Molba za radno mjesto “xy”
oslovljavanje Poštovani, ili Poštovana gospođo Horvat, – ukoliko je u oglasu navedeno ime kontakt osobe
tekst molbe uvodna rečenica

prvi odlomak – radno iskustvo

drugi odlomak – meke vještine

završetak molbe

završetak molbe završni pozdrav: S poštovanjem potpis tj. ime i prezime pošiljatelja

Pazite! Datum rođenja, e-mail adresa ili broj mobitela kao i drugi detaljni podaci ne navode se u molbi već u životopisu!

Tekst molbe

Molba za posao sadrži tekst kojeg se ugrubo može razdijeliti u uvodnu rečenicu, prvi odlomak, drugi odlomak i završetak molbe.

Uvodna rečenica

Uvodna rečenica je sam početak molbe i trebala bi ustvari sadržati jedino razlog vašeg javljanja. Pozovite se na oglas i radno mjesto za koje se želite prijaviti.

Potražite ovjde primjere uvodne rečenice.

Prvi odlomak

U prvom odlomku vaš je cilj poslodavcu prikazati kako ste izvrsni kandidat za radno mjesto na koje se javljate.

Uzmite tekst oglasa i odredite koje kriterije iz oglasa ispunjavate u najvećoj mjeri. Ispričajte potom na koji ih način ispunjavate. Slobodno pri tome koristite ključne riječi iz oglasa.

Istaknite ovdje svoje najjače adute! Ovdje je mjesto sažetku vašeg radnog iskustva i vaših kvalifikacija koji se preklapaju s onim što se traži u oglasu.

Cilj ovog odlomka je da vas poslodavac prepozna kao kandidata koji posjeduje mnogo ili sve što on traži.

Potražite ovdje primjere prvog odlomka molbe.

Drugi odlomak

U drugom se odlomku obično opisuju meke vještine i socijalne kompetencije. Ovdje vrijedi isto kao i za prethodni odlomak. Uzmite oglas, i ispričajte za svaku točku koju ispunjavate na koji je način ispunjavate. Pri tome slobodno možete koristiti ključne riječi iz oglasa.

Cilj ovog odlomka je da ga poslodavac pročita i zaključi da osim traženog radnog iskustva imate sve meke vještine koje traži i time potvrđujete da ste idealni kandidat kojeg treba pozvati na razgovor za posao.

Potražite ovdje primjere drugog odlomka molbe.

Završetak molbe

Nakon što ste napisali na koji način ispunjavate kriterije iz oglasa, završavate svoju molbu kratkim odlomkom. Navedite kako će poslodavac detaljne informacije o vama i vašem radnom iskustvo pronaći u priloženom životopisu i kako se nadate da će vas pozvati na razgovor za posao.

Potražite ovjde primjere završetka molbe.

Želite naučiti kako napisati dobru molbu? Dogovorite karijerno savjetovanje! pošalji upit!

Vezani članci:

Kako izbjeći najčešće pogreške u životopisu?

Ima li otvorena molba smisla?

Što otkrivaju oglasi za posao?