Kako izbjeći najčešće pogreške u životopisu

Marianne Martinuškarijerni kutak, životopis i molba

najčešće pogreške u životopisu

Ako vas poslodavci ne zovu na razgovore za posao, došlo je vrijeme da ustanovite razlog! Životopis je vaš najmoćniji alat kada tražite posao i prvo je što poslodavci čitaju. Stoga je i prvo što trebate provjeriti! Najčešće pogreške u životopisu ćete pri tome ustanoviti vrlo brzo. Ustanovite je li upravo vaš životopis razlog zašto vas gotovo nitko ne zove na razgovor za posao!

 1. Nedostatak osnovnih podataka

Navodite li u životopisu sve osnovne podatke koje poslodavci žele u njemu pronaći? Ako ne, činite  jednu od najčešćih pogrešaka u životopisu! Upravo izostavljanje osnovnih podataka ubraja se u najčešće pogreške u životopisu! Ako izostavite određene podatke poput datuma rođenja ili završenog obrazovanja, potičete sumnju da u svojem životopisu nešto sakrivate. To za poslodavca može biti eliminacijski kriterij. Naučite kako napisati dobar životopis i što poslodavcima poručujete izostavljanjem pojedinih podataka.

 2. Rupe u životopisu

U vašem CV-u imate duže „rupe“ od nekoliko mjeseci i godina? Ako postoje duža razdoblja kada niste radili ili bavili se nekom drugom aktivnosti, poslodavac će posumnjati da ste radili nešto što želite prikriti. Primjerice, ako želite zatajiti prekinuti studij ili radno mjesto na „crno“, nemojte to činiti! Niste ponosni zbog nedovršenog studija? Objasnit ćete na intervjuu što ste tada naučili! Strah vas je jer ste radili neprijavljeni? To ne zanima vašeg budućeg poslodavca! Ne ispuštajte duže periode, već radije razmislite kako ih u razgovoru za posao možete iskoristiti u svoju korist!

 3. Preopširni opisi radnih mjesta

Sadrže li opisi vaših prethodnih radnih mjesta po 10 i više zaduženja? Navođenjem predugih opisa bivšeg ili sadašnjeg posla učinit ćete svoj životopis nepreglednim. Idealno je navesti 5-7 odgovornosti po pojedinom radnom mjestu. Iznimka je da imate jako malo radnog iskustva ili pak da ste proveli 10 i više godina u jednom poduzeću ili na jednoj poziciji. Tada je u redu navesti više zaduženja, no ipak nemojte pretjerivati!

 4. Nedostatak opisa radnog mjesta

Smatrate da je dovoljno u životopisu napisati na kojem ste radnom mjestu prethodno radili? Imajte na umu da se zadaci i odgovornosti u svakom poduzeću razlikuju. Gotovo ne postoji jedno radno mjesto koje bi u svim poduzećima bilo identično. Stoga je važno da svoje pozicije opišete s 5-7 natuknica koje se u idealnom slučaju preklapaju s traženim zadacima iz oglasa na kojeg se javljate.

5. U životopisu pričate priče

Životopis treba kratko, jasno i pregledno prikazati vaše kvalifikacije. Ukoliko je vaš životopis pun dugih i nepreglednih rečenica, poslodavcu maksimalno otežavate prepoznati vas kao kvalitetnog kandidata. Štoviše, poslodavcu time onemogućujete da uoči vaše glavne adute, s obzirom da poslodavci prosječno jednom CV-u posvete 6 sekundi. Narativnom stilu nije mjesto u CV-u, već u molbi. Saznjate ovdje kako se piše molba.

Želite saznati  je li vaš životopis razlog zašto vas nitko ne zove na razgovor za posao?

 Javite mi se!