Kako napisati životopis – osam pravila dobrog životopisa

Marianne Martinušživotopis i molba

CV

Dobro poznata izreka “Svaki početak je težak” odnosi se zasigurno i na pisanje životopisa.  Tko prvi puta piše životopis ili ga dugo nije pisao, često ima bezbroj pitanja. Dobra vijest je da postoje razna pravila dobrog životopisa kojih se možete držati i koja će vam znatno olakšati sastavljanje dobrog životopisa. Jer ipak, životopis je pored molbe najvažniji alat kada tražite posao. Primijenite stoga ovih osam pravila dobrog životopisa i povećajte svoje izglede da vas pozovu na razgovor za posao!

1. Format životopisa

Iako mnogi misle da je Europass profesionalni životopis, on to uopće nije. Europass nije optimalno strukturiran i nije pregledan oblik životopisa. U Europassu su često navedene informacije koje poslodavce u Hrvatskoj ne zanimaju. Stoga Europass koristite isključivo ako to poslodavac traži u oglasu za posao. Ovdje možete pronaći obrazac Europassa.

Najbolji format životopisa je tablični prikaz podataka o vama. Pronađite ovdje besplatan primjer životopisa.

2. Sadržaj životopisa

Životopis treba sadržati vaše osobne podatke, podatke o vašem radnom iskustvu, o vašem obrazovanju, poznavanju stranih jezika i rada na računalu i ukoliko je to traženo u oglasu, o eventualnim dodatnim kvalifikacijama:

  • Osobni podaci: ime, prezime, datum rođenja, broj mobitela, e-mail adresa
  • Radno iskustvo: naziv poslodavca, naziv radnog mjesta, opis glavnih zaduženja, trajanje zaposlenja
  • Školovanje/obrazovanje: naziv ustanove, stečeno zvanje, trajanje
  • Poznavanje stranih jezika: jezik i stupanj poznavanja jezika
  • Poznavanje rada na računalu: naziv programa/aplikacije, razina poznavanja rada
  • Dodatni podaci (samo ako su važni): certifikati, vozačka dozvola, projekti i sl.

3. Dužina

Iako se često može čitati da je poželjno da je životopis na jednoj stranici, to nije tako. Manje je važno koliko je dug vaš CV, važno je da sadrži sve relevantne podatke koji su potrebni poslodavcu kako bi prepoznao u kojoj mjeri ispunjavate kriterije radnog mjesta.

4. Struktura životopisa

Važno je da vaš životopis ima jasnu strukturu. Podaci moraju biti grupirani prema sljedećim glavnim kategorijama: osobni podaci, radno iskustvo, školovanje/obrazovanje, poznavanje stranih jezika/dodatne kvalifikacije i certifikati.

5. Redoslijed tematskih kategorija životopisa

Idealan redoslijed je da prvo navedete osnovne podatke o sebi, o svom školovanju/obrazovanju, potom o svom radnom iskustvu, pa o poznavanju stranih jezika i o dodatnim kvalifikacijama koje su važne za radno mjesto na koje se javljate.

6. Fotografija u životopisu

Mnogi i dalje nisu sigurni da li staviti svoju fotografiju u CV. S obzirom da poslodavac ima pred sobom samo vaš tekst, sa svojom ćete slikom pridonijeti tome da si poslodavac može lakše stvoriti sliku o vama.

5. Layout životopisa

Osim ako niste grafički dizajner ili osoba s naglašenim kreativnim vještinama, ne morate pretjerati s layout-om vašeg CV-a. Na internetu možete potražiti brojne predloške koje možete koristiti za ljepše oblikovanje svog CV-a, no nemojte pretjerati! Imajte na umu da ćete svoj CV još bezbroj puta mijenjati. Ako odaberete grafički zahtjevan oblik, svako mijenjanje CV-a postat će noćna mora i trajat će predugo.

6. Jezik/Stil pisanja

Životopis nije molba i stoga u CV-u nije mjesto narativnom stilu s dugim rečenicama. Načelo kod sastavljanja CV-a je da sebe, svoje radno iskustvo i svoje kvalifikacije prikažete u natuknicama. Pri tome se vodite time da olakšate poslodavcima da na jedan pogled mogu pronaći najvažnije informacije o vama.

7. Gramatika i pravopis

Nedopustivo je da vaš životopis sadrži gramatičke i pravopisne greške. Tipfeleri se brzo dogode i teško ih se uoči na ekranu. Stoga ispišite svoj životopis i koristite alate za provjeru pravopisa poput Spelling checkera u Wordu ili online stranice za provjeru pravopisa https://ispravi.me/.

8. Oblik pohranjivanja

S obzirom da se danas većina životopisa šalje elektronskom poštom, važno je razmisliti u kojem ćete ga obliku pohraniti. Da izbjegnete da vaš CV prilikom ispisa izgubi format, najbolje ga je pohraniti u formatu pdf. To možete učiniti na svom računalu ukoliko imate pdf-program. U Wordu pak možete odabrati opciju „print to pdf“.

Želite sastaviti sasvim novi životopis? Pronađite ovdje detaljan vodić za pisanje životopisa!

Ne želite sami sastavljati svoj životopis ili ga želite unaprijediti uz stručnu pomoć? Dogovorite karijerno savjetovanje!

  pošalji upit