Outplacement  / Karijerni coaching za otpuštene djelatnike

Što je outplacement?

Outplacement je eksterna podrška tijekom procesa otpuštanja djelatnika s ciljem uspješnog raskida poslovnog odnosa između poslodavca i posloprimca.

Svaka tvrtka koja želi poslovati uspješno i društveno odgovorno, stoji pred velikim izazovom kada je prisiljena otpustiti radnike. Mora riješiti problem kako se na što kvalitetniji način razići s djelatnicima i istovremeno zadržati svoj ugled kao poželjan poslodavac. Za održavanje pozitivnog imidža tvrtke važno je ublažiti negativne posljedice otpuštanja radnika u što većoj mjeri (“damage control”).

Stoga je važno učiniti sve što je potrebno kako bi se spriječilo da radnici imaju osjećaj da su nakon mnogo godina lojalnosti prepušteni sami sebi i da su dovedeni rub egzistencije. Definiranjem, implementacijom i provođenjem kvalitetnih i efikasnih mjera outplacementa znatno će se ublažiti negativne posljedice otpuštanja djelatnika.

Koristi za tvrtku

Otpremnine su jedan način kompenzacije i pružaju radnicima financijsku sigurnost tijekom narednog perioda bez posla. Međutim, jednako je važno djelatnike pripremiti za izlazak na tržište rada. To se posebno odnosi na radnike koji su po 15 i više godina radili u jednom poduzeću.

Mnogi djelatnici nemaju iskustva u traženju posla ili je ono zastarjelo. Nisu samo konfrontirani s problemom nezaposlenosti, već im nedostaje znanje kako ga uspješno riješiti. Pomoći radnicima da nauče kako će tražiti novi posao je kvalitetno ulaganje u djelatnike u odlasku, ali i u imidž tvrtke. Kroz organizaciju profesionalne podrške i edukacije pomoći ćete im pri odluci “kako i kuda dalje”.

Koristi za djelatnike

Karijerni coaching priprema djelatnike koji su u fazi gubljenja radnog mjesta za traženje novog radnog mjesta. Educira djelatnike na području pisanja molbe i životopisa, organizacije traženja posla, pripreme za razgovor za posao i planiranje buduće karijere.

Osim edukacije, jednako je važno da djelatnici dobiju podršku kako bi se bolje mogli nositi s osjećajima koji često prate gubitak radnog mjesta poput frustracije, ljutnje, tuge ili straha. Zbog toga karijerni coaching uključuje i pomoć pojedincu pri nošenju s gubitkom posla.

Usluge outplacementa

Outplacement može obuhvatit sljedeće usluge:

– definiranje mjera koje će se primijeniti prilikom otkazivanja radnog odnosa

– pomoć pri implementaciji i komunikaciji mjera djelatnicima

– coaching menadžera koji provode raskid radnog odnosa

– karijerni coaching za otpuštene djelatnike

  • profesionalna podrška za uspješno nošenje s gubitkom posla
  • planiranje slijedećih koraka u traženju novog radnog mjesta
  • edukacija i pomoć pri izradi životopisa i molbe
  • priprema za razgovore za posao

Karijerni coaching održava se kao individualno savjetovanje 1:1.

U okviru outplacementa se također mogu organizirati radionice za grupe od 6 – 10 sudionika za pisanje životopisa i molbe.

Želite saznati kako outplacement može pridonijeti uspjehu Vaše tvrtke? kontaktirajte me!