Kako ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao?

Marianne Martinuškarijerni kutak, razgovor za posao

razgovor za posao

 

Stigao je trenutak kojemu ste se dugo nadali – pozvani ste na razgovor za posao! Vjerojatno vam se sada po glavi vrte razna pitanja i razmišljate kako možete ostaviti dobar dojam na poslodavca. No, opustite se! Postoji niz stvari koje možete učiniti da si smanjite stres i da ostavite super dojam na razgovoru za posao!

Ponovno pročitajte svoju molbu i životopis

Očito ste molbom i životopisom uvjerili poslodavca da ste zanimljiv kandidat i da vas želi upoznati. Stoga obavezno ponovno pročitajte svoju molbu i životopis! Pri tome se stavite u poziciju osobe koja vas ne pozna i pokušajte otkriti postoje li nejasnoće ili veće rupe u vašem životopisu i pripremite objašnjenja.

Ponovno pročitajte oglas

Pogotovo ako vrlo intenzivno tražite posao i ako se često javljate na oglase, obavezno ponovno pročitajte oglas kako biste se prisjetili na koje ste radno mjesto aplicirali. Nema goreg nego ako kandidat ne zna što se od njega očekivalo u oglasu, pa čak ni o kojem se radnom mjestu točno radi. Ukoliko oglas slučajno niste pohranili ili isprintali, vjerojatno ga možete ponovno pronaći na internetu pomoću ključnih riječi naziva radnog mjesta i poduzeća.

Informirajte se o poslodavcu

Važno je da ste upoznati s osnovnim podacima o poduzeću u koje ste se javili, a to su primjerice vlasnička struktura, povijest poduzeća, broj zaposlenika, usluge i proizvodi i eventualne aktualne teme vezano uz to poduzeće (ekspanzija ili veliki projekti u tijeku itd.). Nemojte pri tome pretjerati i naučiti bilancu napamet – osim ako se niste javili na poziciju voditelja odjela financija :-). Ako naučite previše podataka, pogotovo onih koje ne razumijete, postoji opasnost da se zbunite!

Gdje, kada i kome se morate javiti?

Zvuči možda banalno, međutim u stvarnosti se događa često da kandidati dođu na razgovor, a da ne znaju kome i gdje da se jave. Stoga obavezno zabilježite ime osobe s kojom imate razgovor, njen broj telefona kao i točnu adresu, sobu ili sl. gdje se trebate javiti. Na taj ćete način izbjeći stvaranje stresa. Provjerite znate li kako ćete doći na odredište i koliko Vam za to treba i svakako krenite na vrijeme.

Zašto želite li taj posao?

Važno je da ste svjesni što vam je cilj na razgovoru za posao. Želite li posao pod svaku cijenu i ako da, zašto je tome tako? Ili želite taj posao samo pod određenim uvjetima (radni zadaci, plaća itd.)? Na taj će vam način biti jasno što vas najviše motivira, a to ćete poslodavcu moći autentično obrazložiti. Ukoliko biste u svakom slučaju prihvatili posao jer ste nezaposleni i hitno vam treba posao, na razgovoru morate onda i tako nastupiti, a ne postavljati svoje uvjete. Isto tako, ako vas radno mjesto zanima samo pod određenim uvjetima, poslodavcu to dajte do znanja.

Koja su vaša pitanja o poduzeću ili radnom mjestu?

Pogotovo ako prvi puta tražite posao, možda ne znate kakva se pitanja mogu postaviti poslodavcu. Na gotovo svakom razgovoru za posao u određenom trenutku poslodavac će vas pitati imate li pitanja. To se pitanje ne postavlja reda radi, već je mnogim poslodavcima itekako važno koja pitanja kandidat postavlja. Ako nemate posebnih pitanja, možete primjerice pitati :
Kakav je proces uvođenja u posao?
Postoje li mentori koji će me podržati?
Kako to da je radno mjesto upražnjeno?

Pitanja koja će vas zasigurno interesirati su i pitanja vezana za vaše radno mjesto na koja temeljem informacija iz oglasa niste pronašli odgovore. Važno je da ne pitate nešto što vam je poslodavac već obrazložio, što ste sami mogli saznati na internet stranici poduzeća kao, primjerice, broj zaposlenih ili što jasno proizlazi iz oglasa na koji ste se javili.
Zanimljiva pitanja na razgovoru za posao koja možete postaviti možete pronaći ovdje.

Što biste odgovorili na najčešća pitanja na razgovoru za posao?

Postoji niz tipičnih i čestih pitanja na razgovoru za posao čije odgovore možete lako uvježbati.

“Uvježbati” ne znači da odgovore naučite napamet, već da razmislite u kojem bi smjeru išao vaš odgovor. Ovo je ujedno i jedan od najboljih načina pripreme za razgovor za posao. Dobra priprema je posebno važna ako se do sada niste bavili svojom profesionalnom situacijom i tek istražujete što želite raditi. Pitanja koja se često postavljaju, a na koja nije lako odgovoriti su pitanja poput:
Gdje se vidite za 5 godina?
Zašto želite raditi u našem poduzeću?
Zašto bismo zaposlili baš Vas?
Koje su Vaše slabosti? (potražite ovdje ideje kako opisati svoje slabosti)

Prije razgovora si uzmite vremena i razmislite što biste VI odgovorili na najčešća pitanja na razgovoru za posao. Ako znate što želite, osjećat ćete se samopouzdano i povećati svoje izglede da vam se ponudi radno mjesto.

Prepustite poslodavcu da vodi razgovor

Ovaj savjet u prvom trenutku možda zvuči čudno – no neki kandidati na razgovoru za posao u trenucima šutnje preuzimaju vođenje razgovora jer im je šutnja neugodna. Nemojte to nikako raditi. Često se dogodi da upravo u toj situaciji izlanete nešto što vam ne ide u korist. Poslodavac je odgovoran da vodi razgovor i da postavlja pitanja, a na vama je samo da na ista odgovorite što bolje moguće. I da postavite dobra pitanja kada vas na to pozove :-).

Želim Vam puno uspjeha na razgovoru za posao!

Želite se dobro pripremiti za razgovor za posao? Dogovorite karijerno savjetovanje!

pošalji upit