Pet znakova da je vrijeme za promjenu posla

Marianne Martinuškarijerni kutak

promjena posla

Svatko od nas ima loš dan na poslu kada se promjena posla čini kao jedino rješenje koje ima smisla. No, već idući dan često zaboravimo da smo još jučer razmišljali o tome da svom šefu napokon kažemo zauvijek zbogom! Ako se pak neke situacije učestalo ponavljaju, možda je zaista vrijeme da razmislite o novom poslu. Saznajte kojih pet znakova vam signaliziraju da je vrijeme da razmislit o promjeni posla!

1. Redovito kasnite na posao

Na prvi pogled čini se možda bezazleno – kašnjenje na posao naravno može i značiti da imate „samo“ ozbiljnih problema s upravljanjem vremena (što se dugoročno također može pretvoriti u ozbiljni problem!).
No ukoliko redovito kasnite, što ni jedan poslodavac neće podržavati na duže staze, vrijeme je da razmislite koju to poruku ustvari šaljete svom poslodavcu i zbog čega to činite. Naime, malo naših radnja događa se bez ikakvog razloga. Često su nam radnje nesvjesno motivirane. Kašnjenje je svakako znak da vam nije (više) stalo do radnog mjesta, pa tako čak riskirate ozbiljnije probleme na radnom mjestu koji u najgorem slučaju mogu završiti otkazom. Ne dozvolite si da se dovedete u tu situaciju. Radije razmislite što vas zapravo priječi da na vrijeme dođete na posao. Ako je to posao kao takav, možda je razmislite o tome da pronađete novi posao na koji nećete kasniti.

2. Odjednom radite učestale pogreške

Griješiti je sasvim ljudski i ujedno i mogućnost da naučimo nešto novo, tako da samo po sebi pogreška nije ništa strašno. Međutim, ako godinama radite svoj posao i odjednom vam se počinju učestalo potkradati pogreške, to shvatite kao upozorenje. Što se to događa da odjednom griješite u poslu kojeg znate raditi? Je li posao postao možda automatizam ili ste se prestali truditi? Stanite na loptu i pokušajte otkriti što se događa. Kada je posao samo još kolotečina, to je često znak da je vrijeme za novi posao – bilo unutar poduzeća ili izvan njega.

3. Odlazite na posao s grčom

Ako odlazak na posao doživljavate kao kaznu, daleko je jasnije da je vrijeme da razmislite o promjeni radnog mjesta. Ukoliko želite sačuvati svoje zdravlje, situaciju odlaska na posao s grčem u želucu trebate što prije završiti. Rješenje trebate potražiti u ovisnosti od razloga koji vam stvara grč. To može biti sam posao kojeg radite, kompanija u kojoj radite, kolege na poslu ili nadređeni. U svakom slučaju, grč je znak za uzbunu kojeg morate shvatiti ozbiljno, ako si ne želite dugotrajno narušiti zdravlje.

4. Vraćate se oneraspoloženi s posla

Jednako loš znak kao grč prilikom odlaska na posao je ako se s posla redovito vraćate oneraspoloženi, pa možda i iznervirani ili pak ljuti. Takvo stanje nikako ne smije potrajati duže jer ćete vrlo brzo osjetiti posljedice po zdravlje. Što vas toliko oneraspolužuje? Tko ili što vas nervira ili ljuti? I možete li išta promijeniti da se to ne nastavlja? Ako procijenite da ste nemoćni bilo što promijeniti, traženje novog posla moglo bi biti rješenje.

5. Intenzivno razmišljate o smislu života

Razmišljate li u zadnje vrijeme gotovo svakodnevno o smislu posla i općenito, o smislu života? Postavljate si pitanje na što zapravo dnevno trošite 8 sati i više?
Ova su pitanja često znak da ste došli do točke u životu kada preispitujete svoj dosadašnji profesionalni život. Možda želite isprobati još nešto drugo osim posla kojim se bavite već godinama. A moguće je i da vam posao više ne pruža zadovoljstvo ili vam ne predstavlja izazov. Kada se pojavljuju pitanja poput ovih, važno je dati im prostora i zapitati se je li vaš sadašnji posao zaista (još uvijek) pravi posao za vas ili je došlo vrijeme za promjene.

Želite istražiti uz pomoć stručnjaka je li došlo vrijeme za promjenu posla? 

dogovorite karijerno savjetovanje