Primjer molbe – kako napisati uvodnu rečenicu, tekst molbe i kraj molbe

Marianne Martinuškarijerni kutak, životopis i molba

primjer molbe

Primjeri dijelova teksta molbe nekima daleko jasnije mogu dočarati kako napisati molbu nego teoretska objašnjenja kako napisati molbu. Pronađite stoga u tekstu primjere za pojedine dijelove molbe! Saznajte kako napisati uvodnu rečenicu, tekst molbe i kako završiti molbu!

Uvodna rečenica

Uvodna rečenica je sam početak molbe i sadrži razlog vašeg javljanja. Neki stručnjaci predlažu da se ovdje krene s pomalo kreativnim rečenicama poput „Ako tražite odgovornu osobu koja s lakoćom i na vrijeme odrađuje povjerene joj poslove, ne tražite dalje!”. Drugi pak smatraju da je dovoljno pozvati se na oglas na koji se javljate. Stoga je na vama da odlučite kako ćete započeti molbu, jer je svaka osoba ima drugačiji stil pisanja i izražavanja.

Primjeri kako napisati uvodnu rečenicu

 1. Javljam se na oglas na radno mjesto xy, objavljen na stranicama posao.hr.
 2. Nedavno sam diplomirao/la u roku/s prosjekom ocjena x,x i tražim posao na kojem bih se mogao/la dokazati.
 3. U Vašem oglasu objavljenom na xy tražite administrativnog suradnika sa znanjem talijanskog jezika. S obzirom da sam završila ekonomski fakultet i posjedujem izvrsno znanje talijanskog, želim se natjecati na gore navedeno radno mjesto

Zapamtite! Važno je da je ono što napišete autentično, dakle  da se radi o rečenici koju biste sami zaista napisali i izgovorili jer će poslodavac na temelju vaše molbe stvoriti sliku o vama!

Tekst molbe

1. Prvi odlomak

U prvom odlomku vaš je cilj poslodavcu ispričati zbog čega ste izvrsni kandidat za radno mjesto na koje se javljate.

Primjer kako napisati prvi odlomak molbe

Kriteriji iz oglasa su primjerice:

 1. minimalno 2 godina radnog iskustva na poziciji Voditelj marke na mass brendovima
 2. iskustvo u lansiranju novih proizvoda
 3. iskustvo u praćenju profitabilnosti proizvoda
 4. prepoznavanje novih trendova tržišta i potreba potrošača

Ovako ćete prikazati kako ispunjavate kriterije iz oglasa:

Radim gotovo četiri godine kao voditelj marke u tvrtki Kozmetika Afrodita (kriterij br. 1) gdje sam lansirala nekoliko potpuno novih proizvoda (kriterij br. 2) i modificirala preko deset postojećih. Pri tome sam vodila cjelokupni proces razvoja novih proizvoda i njihovog konačnog plasmana na tržište putem distributera. Odgovorna sam za redovito praćenje i analizu profitabilnost proizvoda u prodaji (kriterij br. 3) i kontinuirano pratim nove trendove na tržištu (kriterij br. 4).

Zapamtite! Prema redoslijedu kako su navedeni, često možete zaključiti i važnost navedenih kriterija koje kandidati trebaju ispunjavati. Dakle, ako je prvi uvjet radno iskustvo od najmanje 5 godina, za pretpostaviti je da je iskustvo u tom oglasu važno. Naravno, ovo nije pisano pravilo, no često se u oglasu potrebno znanje i vještine rangiraju prema prioritetu, počevši od najvažnijeg kriterija. Ponekad poslodavci i jasno navode koji su kriteriji neophodni, a koji će biti prednost.

2. Drugi odlomak

U drugom se odlomku obično opisuju meke vještine i socijalne kompetencije.

Primjer kako napisati drugi odlomak molbe

Kriteriji iz oglasa su da ste:

 1. izrazito vješti u analitičkim i organizacijskim zadacima,
 2. vješti u pregovaranju te usmjereni na ciljeve i rezultat,
 3. proaktivni, inovativni i kreativni.

Ovako ćete prikazati kako ispunjavate kriterije br. 1 i 3. iz oglasa:

S obzirom da sam bila zadužena za koordinaciju projekta i izradu raznih projektnih izvještaja, unaprijedila sam svoje organizacijske i analitičke vještine koje sam stekla tijekom obrazovanja i tijekom dugogodišnjeg rada u projektnom uredu (kriterij br. 1.). U sklopu projektnih aktivnosti, osmislila sam (= inovativni i kreativni) i pokrenula (=proaktivni) nekoliko procesa koji su se pokazali iznimno uspješnima (kriterij br. 3.).

Završetak molbe

Nakon što ste opisali svoje relevantno radno iskustvo i svoje meke vještine, završavate svoju molbu.

Primjeri kako završiti molbu

 1. U prilogu Vam dostavljam svoj životopis u kojemu ćete pronaći detaljne informacije o mom obrazovanju i dosadašnjem radu.
 2. Bilo bi mi izuzetno drago da mi pružite priliku da se osobno predstavim.
 3. U nadi za skorašnji razgovor, srdačno Vas pozdravljam i unaprijed Vam se zahvaljujem.
 4. Budući da svojim kvalifikacijama, iskustvom i znanjima udovoljavam Vašim zahtjevima, nadam se pozivu na razgovor i prilici da se osobno predstavim Vašoj tvrtci.

Želite pomoću stručnjaka napisati profesionalnu molbu?

pošalji upit