The Big Quit – što stoji iza velikog vala odlaska iz poduzeća?

Marianne Martinuškarijerni kutak, razvoj karijere

Big quit

The Big Quit (engl. veliko napuštanje poslodavaca/veliki odlazak iz poduzeća) je fenomen je koji je također poznat pod nazivom The Big Resignation (engl. veliko davanje otkaza). Ta pojava je koja je uočena u SAD-u proteklih godinu dana.

Naime, zamijećeno je da su zaposlenici masovno davali otkaze, a da često nisu imali drugu ponudu za posao. Što ih je navelo na taj u očima mnogih, riskantni potez? I kako to da su se odlučili na taj potez upravo u kriznim vremenima? U krizama obično nismo spremni riskirati i želimo zadržati ono što nam daje osjećaj sigurnosti.

Zašto je toliko ljudi dalo otkaz?

Masovno napuštanje poslodavaca objašnjava se kao reakcija na općenito loše radne uvjete u SAD-u. U Americi,su posloprimci daleko lošije zaštićeni nego u Hrvatskoj i Europi. Mnogi poslodavci zbog lošijeg poslovanja poduzeća uzrokovano pandemijom masovno su dijelili otkaze. Osim toga, mnogi Amerikanci teško mogu preživjeti od svoje plaće, a i uvjeti rada često su loši.

I onda je uslijedio val davanja otkaza od strane poslodavca. Smatra se da je kod mnogih radnika tijekom pandemije došlo do preslagivanja prioriteta. Osim toga su mnogi osvijestili što im je u životu najvažnije. Paralelno uz to, bili su svjedoci kako su mnogi drugi zbog pandemije ostajali bez posla. Zadovoljstvo na radnom mjestu gdje gotovo nisu zaštićeni, nemaju plaćenog bolovanja ili odmora zasigurno je dodatno utjecalo na odluku mnogih da napuste svog poslodavca. I to često a da nisu znali gdje će ubuduće raditi!

Postoji li sličan trend u Hrvatskoj?

Portal MojPosao proveo je istraživanje na 800 zaposlenika i 26 poduzeća u Hrvatskoj kako bi ustanovili je li trend masovnog napuštanja poduzeća stigao i u Hrvatsku. Pri tome su među ostalim postavili pitanje jesu li zaposlenici u posljednjih godinu dana češće razmišljali o davanju otkaza nego prije pandemije.

Prema istraživanju, čak 51% ispitanika je u proteklih godinu dana dalo otkaz. Čak dvije trećine ispitanika u trenutku davanja otkaza nije imala novo radno mjesto. Od osoba koje su dale otkaz, a da nisu imali novo sigurno radno mjesto, 84 % ispitanika imalo je godinu dana radnog iskustva. Samo njih 18% je dalo otkaz, a da su imali do 10 godina radnog iskustva.

Razlozi napuštanja poduzeća u Hrvatskoj

Kao glavni razlog zbog čega su napustili svog poslodavca, ispitanici su naveli:

  • loše međuljudske odnose (57%)
  • nedostatak uvažavanja njihovog doprinosa (50%) i
  • prenisku plaću (49%).

Osim toga su kao razlog naveli loše radne uvjete, zasićenost poslom i nemogućnost napretka. Četvrtina ispitanika je pak napustila poduzeće zbog svog šefa.

Gotovo polovica je izjavila da su počeli razmišljati o promjeni karijere upravo u posljednje dvije godine, što se vremenski podudara s početkom pandemije. Kao razlog su naveli da su se u njihovom poduzeću promijenili razni faktori poput uvjeta rada i međuljudskih odnosa.

Je li pandemija promijenila naš doživljaj poslodavaca?

Američki Institut Gallup svojevremeno je proveo studiju u kojoj su istraživali zašto su dvije podružnice jedne tvrtke u kojima su zaposlenici imali identične formalne uvjete imale potpuno različite rezultate. Rezultati studije se u potpunosti podudaraju s rezultatima istraživanja portala Moj posao u Hrvatskoj.

U studiji je ustanovljeno da postoji 12 kriterija o kojima ovisi hoće li djelatnici biti zadovoljni na svom radnom mjestu ili o čemu će u konačnosti ovisiti hoće li dati otkaz ili ne. Ti se kriteriji podudaraju s razlozima koje su u istraživanju portala MojPosao naveli zaposlenici koji su dali otkaz. Prema Gallupovoj studiji, jedan kriterij je da je zaposlenicima bilo važno da na poslu imaju dobrog prijatelja. Drugi kriterij je bio da je nadređenom ili nekom drugom na poslu stalo do zaposlenika kao osobe. Ta dva kriterija znatno spadaju u segment međuljudskih odnosa.

Važnost priznanja doprinosa se također nalazilo među 12 kriterija. Tako su dva kriterija za zadovoljstvo glasila da je zaposlenik dobio u posljednjih sedam dana priznanje ili pohvalu za dobro obavljen posao te da se na poslu uzimalo u obzir njegovo mišljenje.

Niz čimbenika utječe na davanje otkaza

Kao što je vidljivo iz istraživanja portala MojPosao, a i iz studije provedene u Gallup Institutu, postoji niz čimbenika koji utječu na zadovoljstvo radnim mjestom i na odluku ostati u poduzeću ili ne. U kriznim vremenima kroz koje trenutno prolazimo, više vremena provodimo kod kuće i pažnja nam je manja odvraćena nego inače. Sjedeći kod kuće i radeći od doma, imamo priliku više se osluškivati nego inače. Stoga nije ni čudo da mnogi sada više razmišljaju o tome žele li ostati na svom radnom mjestu ili ipak okušati svoju sreću negdje drugdje.

Razmišljate o promjeni posla, no niste sigurni što biste ustvari željeli promijeniti?

Dogovorite svoj sat karijernog savjetovanja i zajedno ćemo istražiti koje promjene su nužne kako biste opet sa zadovoljstvom odlazili na posao!

javite mi se!