Treba li prihvatiti ponudu za posao kojeg u stvari ne želite?

Marianne Martinuškarijerni kutak, razvoj karijere, traženje posla

prihvatiti ponudu za posao

 

Treba li prihvatiti ponudu za posao kojeg u stvari ne želite? Mnogi se prilikom traženja posla u jednom trenutku nađu u dilemi: nudi im se posao kojeg ustvari ne žele, a opet misle da bi ga možda ipak trebali prihvatiti. Kako riješiti ovu dilemu? Je li bolje čekati dok nađete posao koji prema vašoj procjeni ispunjava većinu vaših kriterija? Ili je bolje prihvatiti ponudu za posao “koji nije baš tako dobar” i tražiti dalje?

Utvrdite činjenice

Za početak, važno je utvrditi situaciju u kojoj se nalazite. Biti nezaposlen i dobiti ponudu za posao kojeg ustvari ne želite nije isto kao kada ste zaposleni.

Ako ste nezaposleni

Biti u nezaposlen uvijek je izazovna je situacija. Sa svih strana se čuju razne pesimistične prognoze i mnogi napuštaju državu i krenuli trbuhom za kruhom. S druge strane, mnogi unatoč tome uspijevaju pronaći posao koji ih zadovoljava, a poduzeća i dalje otvaraju nova radna mjesta.

Ako ste dobili ponudu za posao koji vas ustvari ne zanima, to može značiti da ste slali molbe za svakakva radna mjesta, pa i za ona koja vam nisu nimalo atraktivna. To je zamka u koju lako upadnemo kada smo nezaposleni. I kao da situacija nezaposlenosti nije dovoljno teška, dobivate još ponudu za posao koja vam nije nimalo privlačna. S druge strane ste svjesni da morate platiti račune i da nećete preko noći naći novo radno mjesto. O reakciji okoline na odbijanje posla da i ne pričamo. Dolazi do borbe unutar vas gdje jedna strana vrišti da ne možete riskirati i da morate uzeti što vam se nudi, dok je druga strana na pomisao na ponuđeno radno mjesto također izbezumljena. Kako riješiti ovu dilemu?

Realno procijenite svoju situaciju

Prije donošenje ikakve odluke, važno je svoju situaciju sagledati iz različitih kutova. Pri tome pripazite da je ne uljepšavate, već zaista sagledate što realnije. A realno znači: postavite si sljedeća pitanja i na njih odgovorite iskreno:

Mogu li si priuštiti biti bez posla?
Koliko novaca mi mjesečno treba za život?
Koliko dugo mogu biti bez posla? 1, 3 ili 6 mjeseci? Ili duže?
Koliko dugo u prosjeku osobi poput mene treba da nađe novo radno mjesto? Koga mogu pitati, a da je u zadnje vrijeme tražio i pronašao posao?
Kako mogu iskoristiti vrijeme dok ne nađem posao koji ispunjava većinu mojih kriterija?
Mogu li zarađivati na drugačije načine i koliko novaca mogu mjesečno zaraditi?

Procjena koliko dugo vam treba da nađete posao je teška. Tu vam može pomoći i pitati prijatelja, poznanika ili kolege koji su tražili i našli novi posao.

Statistika HZZ-a ovdje također može biti informativna. Prema podacima HZZ-a, primjerice 2018. 45, 8% nezaposlenih osoba s VSS stručnom spremom pronašlo je posao za manje od 3 mjeseca.  16,2 % nezaposlenih osoba s VSS stručnom spremom tražilo je posao 3 do 6 mjeseci , dok je 9,1 % nezaposlenih trebalo više od godinu dana da pronađu novi posao. Pri tome je važno usporediti se s ljudima koji imaju sličnu struku i slično radno iskustvo kao vi. (Podaci za 2019.  nisu još objavljeni.)

Kada sakupite sve činjenice, bit ćete u stanju realnije procijeniti svoju situaciju. Možda već sada znate što ćete odlučiti. Ako ne, čitajte dalje i pronađite druge važne informacije koje vam mogu pomoći pri donošenju odluke. 

Ako ste zaposleni na neodređeno vrijeme 

Mora postojati značajan razlog ako razmišljate prihvatiti ponudu za posao kojeg zapravo ne želite. Možda vam se na poslu zakuhala situacija jer se primjerice promijenio šef ili je došlo do restrukturiranja i neželjenih promjena na vašem radnom mjestu. U svakom slučaju ste očito došli do točke da želite pod hitno promijeniti posao jer ne možete ili ne želite ostati na svom sadašnjem radnom mjestu.

I sada ste dobili ste ponudu za posao, ali unutarnji glas vam govori da niste sigurni želite li taj posao. U dilemi ste: s jedne strane se želite čim prije maknuti sa sadašnjeg radnog mjesta. S druge pak strane niste sigurni ima li smisla mijenjati posao ako novo radno mjesto ne ispunjava sve kriterije koji su vam važni.

Ako ste do promjene koja vas je potaknula na traženje novog posla bili zadovoljni kod svog poslodavca, možete provjeriti postoje li mogućnost da promijenite svoje radno mjesto unutar svog poduzeća. Posebice ukoliko želite napustiti svoje radno mjesto zbog pretpostavljenog, suradnika ili vrste i obujma posla. Novo radno mjesto u starom poduzeću ne mora nužno biti dugotrajno rješenje. Može vam poslužiti kao privremeno rješenje koje će vam smanjiti pritisak i zahvaljujući kojem ćete dobiti na vremenu. Također, nećete više trošiti energiju na situaciju koja vas čini nesretnima i imat ćete više energije da potražite novi posao. U svakom je slučaju lakše tražiti posao ako radite u poduzeću u kojem vas poznaju i gdje imate određene slobode.

Ako ste zaposleni ste na određeno vrijeme

Biti zaposlen na određeno vrijeme može biti vrlo nezgodna situacija. Posebice ako se radi o relativno kratkom periodu od primjerice šest mjeseci ili godinu dana. Tada obično nakon uhodavanja u posao već slijedi traženje novog radnog mjesta ukoliko želite spriječiti da ostanete bez njega. Ukoliko je jasno da vas neće zadržati nakon isteka određenog vremenskog perioda jer primjerice zamjenjujete nekog, vrlo je teško odrediti strategiju traženja posla. Jedan od razloga je da nije lako procijeniti koliko vremena će vam trebati da nađete novi posao. Ako želite biti na sigurnoj strani, bilo bi dobro početi tražiti barem 6 mjeseci prije isteka Ugovora o radu.

Zaposlenici koji rade na određeni rok često ne prestaju tražiti drugi posao, s obzirom da nisu trajno riješili svoje radno mjesto. Tako im se često događa da im se ponudi posao koji ispunjava određene kriterije poput radnog odnosa na neodređeno vrijeme. No, s druge strane nisu ispunjeni važni kriteriji. Dilema koja nastaje je izazovna i najbolje se može riješiti na način da se analizira s različitih stajališta, kao i u slučaju nezaposlenih osoba ili osoba koje iz određenog razloga moraju promijeniti poslodavca. Pri tome je najvažnije da utvrdite činjenice i realno procijenite svoju situaciju.

Treba vam pomoć pri odluci da li da prihvatite ponudu za posao? javite mi se!