Treba li prihvatiti ponudu za posao kojeg u stvari ne želite?

Marianne Martinuškarijerni kutak, razvoj karijere, traženje posla

prihvatiti ponudu za posao

Da li prihvatiti ponudu za posao? Mnogi se prilikom traženja posla u jednom trenutku nađu upravo u toj dilemi i nisu sigurni kako se odlučiti. Nudi im se posao kojeg ustvari ne žele, a opet misle da bi ga možda ipak trebali prihvatiti.

Kako riješiti ovu dilemu? Je li bolje čekati dok nađete posao koji ispunjava većinu vaših kriterija? Ili je bolje prihvatiti ponudu za posao “koji nije baš tako dobar” i tražiti dalje?

Utvrdite činjenice

Za početak, važno je utvrditi situaciju u kojoj se nalazite. Biti nezaposlen(a) i dobiti ponudu za posao kojeg ustvari ne želite nije isto kao kada ste zaposleni.

Nezaposleni ste

Biti nezaposlen(a) obično je itekako stresna situacija. Sa svih strana čujemo razne pesimistične prognoze i svjedoci smo kako mnogi napuštaju državu i kreću trbuhom za kruhom.

Ako ste nezaposleni i dobili ste ponudu za posao koji vas ustvari ne zanima, to može značiti da ste slali molbe za svakakva radna mjesta, pa i za ona koja vam nisu nimalo atraktivna. Stoga bi svakako bilo važno da razmislite kako ustvari tražite posao.

U zamku da se javljamo na svakakve oglase lako upadnemo kada smo nezaposleni. I kao da situacija nezaposlenosti nije dovoljno teška, dobivamo još i ponudu za posao koji nam se čini privlačnim. Ipak, svjesni ste da morate platiti račune i da vjerojatno nećete preko noći naći novo radno mjesto. O reakciji okoline na odbijanje posla da i ne pričamo.

I stoga i dolazi do borbe unutar vas gdje jedna strana vrišti da ne možete riskirati i da morate uzeti što vam se nudi, dok je druga strana na pomisao na ponuđeno radno mjesto također izbezumljena.

Kako riješiti ovu dilemu?

Što realnije procijenite svoju situaciju

Prije donošenje ikakve odluke, važno je svoju situaciju sagledati iz različitih kutova. Pri tome pripazite da je ne uljepšavate, već da je zaista sagledate što realnije. A realno znači: postavite si sljedeća pitanja i na njih odgovorite iskreno:

Mogu li si priuštiti biti bez posla i ako da, koliko dugo? 1, 3 ili 6 mjeseci? Ili duže?
Koliko novaca mi mjesečno treba za život? Koliko dugo se mogu financirati od ušteđevine, naknade za nezaposlene i sl.?
Koliko dugo u prosjeku osobi s mojim profilom treba da nađe novo radno mjesto? Koga mogu pitati, a da je u zadnje vrijeme tražio i pronašao posao?
Kako mogu iskoristiti vrijeme dok ne nađem posao koji ispunjava većinu mojih kriterija?
Mogu li neko vrijeme zarađivati na drugačije načine i koliko novaca mogu mjesečno zaraditi?

Procjena koliko dugo vam treba da nađete posao je teška. Tu vam može pomoći pitati prijatelja, poznanika ili kolege koji su tražili i našli novi posao. Pri tome je važno da pitate nekog tko je iste ili slične struke i ima slično radno iskustvo kao vi.

Statistika HZZ-a ovdje također može biti informativna. Prema podacima HZZ-a, primjerice 2021. 36,1% nezaposlenih osoba s VSS stručnom spremom pronašlo je posao za manje od 3 mjeseca. 14,4 % nezaposlenih osoba s VSS stručnom spremom tražilo je posao 3 do 6 mjeseci, dok je 6,2 % nezaposlenih trebalo više od godinu dana da pronađu novi posao.

Situacija kod nezaposlenih osoba sa SSS stručnom spremom je slična: 32,5% je pronašlo posao za manje od 3 mjeseca. 15,5 % nezaposlenih osoba sa SSS stručnom spremom tražilo je posao 3 do 6 mjeseci, dok je 6,2 % nezaposlenih trebalo više od godinu dana da pronađu novi posao.

(Pronađite ovdje detaljne podatke za 2021.godinu.)

Kada skupite sve činjenice, bit ćete u stanju realnije procijeniti svoju situaciju.

Zaposleni na neodređeno vrijeme 

Ako ste zaposleni na neodređeno vrijeme, mora postojati značajan razlog da razmišljate prihvatiti ponudu za posao kojeg zapravo ne želite. Možda vam se na poslu zakuhala situacija jer se primjerice promijenio šef ili je došlo do restrukturiranja i neželjenih promjena na vašem radnom mjestu. Možda ste se zasitili svojim poslom. A možda znate da želite promjenu, ali niste sigurni kakvu. U svakom slučaju ste očito došli do točke da želite pod hitno promijeniti posao jer ne možete ili ne želite ostati na svom sadašnjem radnom mjestu.

Dobili ste ponudu za posao, ali unutarnji glas vam govori da niste sigurni želite li taj posao. U dilemi ste: s jedne strane se želite čim prije maknuti sa sadašnjeg radnog mjesta. S druge pak strane niste sigurni ima li smisla mijenjati posao ako novo radno mjesto ne ispunjava sve kriterije koji su vam važni.

Ako ste do promjene koja vas je potaknula na traženje novog posla bili zadovoljni kod svog poslodavca, možete provjeriti postoje li mogućnost da promijenite svoje radno mjesto unutar svog poduzeća. Posebice ukoliko želite napustiti svoje radno mjesto zbog pretpostavljenog, suradnika ili vrste i obujma posla.

Novo radno mjesto u starom poduzeću čak i ne mora nužno biti dugotrajno rješenje. Može vam poslužiti kao privremeno rješenje koje će vam smanjiti pritisak i zahvaljujući kojem ćete dobiti na vremenu.

Također, nećete više trošiti energiju na situaciju koja vas čini nesretnima i imat ćete više energije da potražite novi posao. U svakom je slučaju lakše tražiti posao ako radite u poduzeću u kojem vas poznaju. Lakše ćete moći otići na razgovor za posao ili testiranje nego kada ste novi u kompaniji.

Zaposleni ste na određeno vrijeme

Biti zaposlen na određeno vrijeme može biti vrlo nezgodna situacija. Posebice ako se radi o relativno kratkom periodu od primjerice šest mjeseci ili godinu dana. Tada obično nakon uhodavanja u posao već slijedi traženje novog radnog mjesta ukoliko želite spriječiti da ostanete bez njega.

Ukoliko je jasno da vas neće zadržati nakon isteka određenog vremenskog perioda, vrlo je teško odrediti strategiju traženja posla. Jedan od razloga je da nije lako procijeniti koliko vremena će vam trebati da nađete novi posao. Ako želite biti na sigurnoj strani, bilo bi dobro početi tražiti barem 6 mjeseci prije isteka Ugovora o radu.

Zaposlenici koji rade na određeni rok često otpočetka ne prestaju tražiti drugi posao, s obzirom da nisu trajno riješili svoje radno mjesto. Tako im se često događa da im se ponudi posao koji ispunjava određene kriterije poput radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

Dilema koja nastaje je izazovna i najbolje se može riješiti na način da se analizira s različitih stajališta, kao i u slučaju da ste nezaposleni ili ako iz određenog razloga morate promijeniti poslodavca. Pri tome je najvažnije da utvrdite činjenice i realno procijenite svoju situaciju.

Želite pomoć pri odluci da li prihvatiti ponudu za posao?
javite mi se!